Volgens BBC Food zijn sardientjes in het seizoen. En toevallig konden we wat verse schoongemaakte sardientjes op de kop tikken (zelf schoonmaken is een rotklus). Dus eindelijk maar eens de klassieke Siciliaanse pasta con le sarde gemaakt: pasta met sardientjes, venkel, rozijnen en pijnboompitten.
Uiteraard bestaan er weer talloze regionale variaties op. Dit recept komt uit River Cafe Two Easy, maar we maakten ook wel eens de heerlijke versie van Giorgio Locatelli, dan met tomaat, venkelzaad en pangrattato, gebakken broodkruim.
Recept voor pasta con le sarde
Men neme voor 4 personen:
- 12 sardines (schoongemaakt en gefileerd)
- 2 knoflooktenen
- handvol venkelgroen (of dunne reepjes venkel)
- 1 theel saffraan
- 50 gr rozijnen
- 50 gr pijnboompitten
- 320 gr linguine of dunne spaghetti
- 1 citroen
- handvol broodkruim
- olijfolie
- peper & zout
Bereiding:
- Week de saffraan 20 min in 3 eetl. heet water. Week de rozijnen ook 20 min in warm water. Rooster de pijnboompitten lichtbruin in een droge pan. En bak het broodkruim goudbruin in olie.
- Zet water op en kook hierin de linguine al dente. Giet af en voeg wat olijfolie toe. Houd apart.
- Hak de knoflook en het venkelgroen klein en bak deze zachtjes in een braadpan met olie. Leg de sardinefilets erbij bak zachtjes 2 minuten.
- Laat de rozijnen uitlekken en doe ze met de geweekte saffraan door de pasta. Voeg de sardines met vocht uit de pan toe.
- Strooi pijnboompitten en broodkruim erover. Serveer besprenkeld met olijfolie en citroensap. Wij aten er apart nog venkel met tomaatjes uit de oven bij.
Volgende keer gaan we de Venetiaanse zoutzure Sarde in saor proberen!
Mis nooit meer iets lekkers
Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.