Terug van een vakantie in Andalucia. In de Sierra de Aracena, om precies te zijn. Een rustig, tikje bergachtig en heel groen gebied. Met veel kurkeik-, kastanje- en olijfbomen. En bovenal varkensparadijs.

Van eikel tot ham

Want die scharrelen tussen al die bomen hun kostje bij elkaar. Vooral eikels. En vandaar dat dit ook de beste ham oplevert die je je maar kunt bedenken: Jamón Iberico de Bellota (bellota is Spaans voor eikel). Volledig biologische en 36 maanden gerijpte en gedroogde ham.

Voor de volledigheid: de wat bekendere Jamón Serrano kan daarentegen ook van bio-industrie varkens worden gemaakt en wordt veel korter gedroogd. En Pata Negra-ham komt van een specifieke soort varkens met zwarte hoeven maar is weer niet per se Jamón Iberico de Bellota. Dat hangt dan weer van soort, rijping en droging af.

Altijd ham

Alles draait hier om de ham. Het liefst eet je het vers van het been, in kleine plakken, glimmend van het vet (dat overigens, door het dieet van de varkens, nog redelijk cholesterolverlagend is, volgens wikipedia).

’s Ochtends komen al de eerste plakken op tafel. En ’s middags gaan ze over de roereieren, bijvoorbeeld met wilde asperges. Om ’s avonds bij de tapas weer vrolijk door te gaan met een schaal vol als begeleiding van een glas bier. Als variatie hierop eet je dan af en toe wat verse kroketten, chorizo of pittige bloedworst.

Groente eet men hier niet graag. Hooguit wat wilde asperges door het roerei (wel met ham erover natuurlijk), of spinazie in die kroketten. Vegetariërs zullen het hier toch wat minder paradijselijk vinden.

Rust, ruimte en varkens

Heel bijzonder aten we in Restaurante Maricastaña. Na eendelever met sinaasappelmarmelade en bramen een stevige rijstschotel met artisjok en paddestoelen uit de oven. Onderwijl genietend van een prachtig uitzicht vanaf de loggia. En, tikje misplaatst, wat countrymuziek. Moet kunnen.

Temidden van de boomgaarden verbleven wij in een mooi vakantiehuis in Rio Molina Alájar. Een paradijs voor iedereen die van rust en ruimte houdt. En van varkentjes, knorrend én in plakjes.

Ook lekker:

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Processing…
Success! You're on the list.

1 reactie

Leuk artikel, hier vindt je nog meer informatie over Serranoham, de rauwe ham uit de Spaanse bergen!
http://www.trendtree.nl/koken/serranoham-een-rauwe-ham-uit-de-spaanse-bergen.html
Het mooie van deze ham is dat je hem op verschillende manieren kunt verwerken. Het lekkerste vind ik zelf om hem in dunne plakjes te drogen in de oven en het heel crispy te eten met een lekker glas cava, om de relatie met Spanje in stand te houden. Maak er dan nog een mooie tomaten tapenade bij en het feest is compleet! Drogen in de oven kan even duren, en als je geen geduld hebt doe je de plakjes ham tussen keukenpapier in de magnetron,voor de smaak is er geen verschil, maar blijf er wel bij!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.