Salade met verse tuinbonen, artisjok en Jamón Iberico

Wij krijgen maar geen genoeg van tuinbonen, zolang ze er zijn. Deze keer met wat romaine salade, knoflook, artisjokken. En de laatste plakjes Jamón Iberico de Bellota uit Andalusië.  Als kers op de taart.

Recept voor salade met verse tuinbonen, artisjokken en ham

Men neme:

(genoeg als maaltijdsalade met wat brood voor 2 personen, of als bijgerecht voor 4 personen)

  • per persoon ongeveer 1 kilo verse tuinbonen in de peul
  • 1 krop (romaine) sla
  • potje artisjokhartjes, uitgelekt
  • 1 teen knoflook, geperst
  • paar takjes bonenkruid
  • olijfolie
  • eetlepel citroensap of sherryazijn
  • per persoon een paar plakjes dungesneden mooie gedroogde ham (Jamón Iberico, Parmaham of Schwarzwald Schinken – allemaal met hun eigen karakteristieke smaak)
  • Peper & zout
Bereiding:

(hooguit 30 minuten werk)

  1. Haal de ham een paar uur van te voren uit de koelkast. Komt de smaak ten goede.
  2. Dop de tuinbonen. En kook ze een paar minuutjes in water met wat zout.  Giet af en spoel met koud water om snel af te laten koelen. Zodra het kan de grotere bonen nog eens doppen, zodat alleen de groene kern overblijft.
  3. Verwarm in een platte pan wat olijfolie. Doe de knoflook er in verwarm – niet bakken. Doe er dan de (dubbel) gedopte bonen bij met het bonenkruid en meng alles boven matig vuur. Haal weer van het vuur.
  4. Scheur wat slabladen in een kom. Doe er de bonen door en meng ook de artisjokhartjes er door. En een scheutje citroensap of sherryazijn.
  5. Drapeer de plakjes ham er over. En geef alles nog een scheut olijfolie. Voor de glim.

Mis nooit meer iets lekkers
Wil je voortaan op de hoogte blijven van dit soort lekkers op Wat aten zij? Meld je aan voor de updates en ontvang dan een paar keer per maand een bericht in je mailbox.