Eyecandy voor kooknerds: Nathan Myhrvold’s Modernist Cuisine @ TED

Dr. Nathan Myrhvold is een geleerd mens: afgestudeerd in wiskunde, geofysica, en ruimtevaart. En professor in econometrie en theoretische fysica aan Princeton University. In de jaren ’90 heeft hij Microsoft Research opgericht. En werd hij wereldkampioen Barbecuen.

Blijkbaar had hij nog wat tijd en energie over. Want hij heeft intussen ook nog een professionele kookopleiding gevolgd en de afgelopen jaren gewerkt aan zijn magnum opus: Modernist Cuisine: the Art & Science of cooking.

Waarin hij laat zien hoe koks als bijvoorbeeld Ferran Adrià en Heston Blumenthal hun effecten bereiken. Hij maakt al die kookprocessen inzichtelijk door potten, pannen en alles wat er in bereid wordt doormidden te zagen, voor een cutaway-photo. Om alles exact in beeld te kunnen brengen met een high speed camera. Zodat je ziet wat er van binnen allemaal gebeurt als er, bijvoorbeeld, een hamburger wordt gebakken.

Modernist Cuisine: hamburger op de barbecue

Monnikenwerk waar hij en zijn team (18 mensen!) jaren mee bezig is geweest:

“We don’t use photoshop. We use a machine shop. We even cut a $5000 oven in half”

Het ziet er allemaal prachtig uit op de foto’s. Gedurende een split second dan tochWant daarna donderde alles vaak over de grond of over de fotograaf, bekende de auteur. Maar dat zie je dan gelukkig niet.

Al deze vlijt resulteerde in Nathan Myhrvold’s Modernist Cuisine: 6 delen met bijna 1500 recepten op 2438 pagina’s voorzien van 3200 foto’s en infographics. Alles onvoorstelbaar gedetailleerd. Het werk van iemand met de kennis van Harold McGee en de verbeelding van Steven Spielberg. Hebben!

(via Eetsnob. Op Vimeo staan ook nog wat mooie video’s over the making of van het hele project)

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.