Naar een eenvoudig recept van Silvena Rowe uit Purple Citrus and Sweet Perfume. En zij heeft het op haar beurt weer van de chef van Al Halabi in Damascus (daar hebben we in 2010 zelf ook verschrikkelijk lekker gegeten. Wel wrang dat we – gezien de huidige situatie – vooral dáár aan denken als we nu iets over Damascus horen of lezen).
Zo’n zeeduivel bestaat vooral uit kop. En een bijzonder lelijke kop bovendien. Alleen het staartgedeelte kun je goed eten. De rest moet je dan maar in een goede soep verwerken.
Voor dit gerecht maak je een dag van te voren het rozenzout. Dat je, wanneer je de zeeduivel gefileerd en snel gebakken hebt, over de vis doet. Meer is het niet. Maar het smaakt heel bijzonder: het zachtzoete, stevige visvlees met het bloemige zout. Onvoorstelbaar dat je van zo’n monsterlijke vis zo’n mooi gerecht kunt maken!
Recept voor gebakken zeeduivel met rozenzout
men neme, voor 4 personen:
- gedroogde blaadjes van 1 roos, ongeveer een flinke eetlepel (als je mooie geurige rozen hebt kun je ze zelf drogen. Maar veel midden-oosterse winkels verkopen de gedroogde blaadjes ook)
- 2 eetlepels grof zeezout
- ongeveer 600 gram zeeduivel filet, in zo’n 12 stukken
- olijfolie
- eetlepel geklaarde boter of ghee
bereiding van het zout (1 dag van te voren):
- Wrijf de rozenblaadjes met het zout in een vijzel fijn.
- Doe dit in een goed afgesloten pot, zodat het zout de smaak van de rozenblaadjes goed kan opnemen. Laat het in ieder geval een dag staan. Daarna kun je het nog weken bewaren.
bereiding van de vis:
- Vet de stukken zeeduivel lichtjes in met olijfolie.
- Bak ze op matig vuur in 2 a 3 minuten in een koekenpan met de geklaarde boter of ghee. Tot dat ze mooi goudbruin en stevig zijn, maar nog wel sappig.
- Strooi het rozenzout over de gebakken stukjes.
Heel lekker met een geurige pilav. Of een salade van tomaat met granaatappel.
Mis nooit meer iets lekkers
Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.