Pflaumenkuchen

Pruimengebak of toch liever Pflaumenkuchen?

Pruimengebak met korstdeeg, of…

De pruimen zijn vroeg dit jaar. Ze vallen nu volop van de boom. Van deze kleine wilde  hebben we jam gekookt en pruimengebak gemaakt. Naar een eenvoudig recept uit de Allerhande voor een bramentaart: een gewoon korstdeeg verrijkt met suiker en een eidooier en de opengesneden pruimen erop. Dat viel toch wat tegen. Korstdeeg is te droog en te hard voor zo’n taartje.

… toch liever Pflaumenkuchen: het Duitse pruimengebak?

Pflaumenkuchen

De Duitse variant van pruimengebak, Pflaumenkuchen, met zoet gistdeeg is dan toch lekkerder. Door het lichte, dunnere gistdeeg komen de pruimen beter uit. De knapperige kruimels erover geven ook nog een lekkere bite. Is wel iets meer werk.

Recept voor Pflaumenkuchen: pruimengebak met zoet gistdeeg

men neme
 • 240 ml melk
 • 30 g verse gist
 • 80 g suiker
 • 500 g bloem
 • 2 eieren
 • 1 tl citroenrasp
 • 2 tl vanillesuiker
 • snuf zout
 • 100 g boter op kamer temperatuur
 • Verder ruim 1,5 kilo kwetsen, blauwe stevige pruimen
bereiding
 1. Verwarm de melk zachtjes. Brokkel de gist met wat suiker in een kom. Voeg de helft van de warme melk toe en kneed dit met 100 g bloem tot een bal. Laat afgedekt met een vochtige doek 15 min rijzen.
 2. Doe de rest van de ingrediënten, behalve melk en boter, in een grote kom. Voeg de gerezen bal (stap 1) toe en kneed dit door elkaar. Schenk de rest van de melk erbij en kneed 10 min. Voeg de boter toe en kneed totdat het deeg van de kom loslaat. Vorm een bal en laat deze ongeveer 1 uur op een warme plek rijzen, afgedekt met een vochtige doek.
 3. Rol het deeg uit op een bakblik en laat het nog zo’n 20 min rusten.
 4. Halveer en ontpit intussen de pruimen. Verdeel deze over het deeg met de opengesneden kant naar boven, dicht tegen elkaar aan gelegd. Bestrooi flink met suiker en kaneel. Bak de Kuchen bij 180 graden in ± 40 min. gaar.
 5. Als variatie kun je ook Streusel (zoete kruimels) over de pruimen strooien en meebakken. Kruimels maak je door 200 g boter, 200 g suiker, 400 g bloem, citroenrasp en kaneel vlug door elkaar te kneden totdat je kruimels hebt. Je kunt natuurlijk ook minder kruimels maken, zolang je maar deze verhouding aanhoudt.
Pflaumenkuchen

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.