Salade met borlottibonen en gefrituurde tonijn

Een feestmaal dus. Met vooraf gegrilde asperges, langoustines met citroenmayonaise. En deze salade met borlottibonen, rucola, rode ui en blokjes licht gefrituurde albacore tonijn. Vrij naar een recept uit onze bijbel Made in Italy van Giorgio LocatelliInsalata di borlotti, tonno e cipolle rosse:

Recept voor salade met borlotti bonen en gefrituurde tonijn

men neme

Als bijgerecht, voor 4 personen:

  • zo’n 200 gram borlottibonen uit blik, of 500 gram verse in de peul. Of 100 gram gedroogde witte bonen (die je vervolgens eerst nog een etmaal weekt in ruim water)
  • olijfolie
  • 1 stengel bleekselderij, fijngehakt
  • 2 ongepelde tenen knoflook
  • bosje verse salie, marjolein of oregano – verschilt van smaak, maar allemaal lekker
  • 1 rode ui, in hele smalle ringen
  • zo’n 500 ml arachide olie om te frituren
  • Moot witte albacore tonijn van 300 gram, ongeveer 2 cm dik
  • goede hand rucola
  • zout & peper
  • vinaigrette van olijfolie en beetje azijn of citroensap om over de salade te druppelen
bereiding:

Ongeveer 45 minuten werk:

  1. Kook de bonen zachtjes in een pan met water, olijfolie, bleekselderij, knoflook en de verse kruiden. Na ongeveer 40 minuten even checken of de bonen gaar zijn (uit een blikje zullen ze eerder gaar zijn dan de droge bonen). Laat in het kookvocht afkoelen.
  2. Meng in een mooie slakom de rucola met de ui in ringetjes.
  3. Snijd de tonijn in gelijkmatige dobbelsteentjes en doe er nog wat peper & zout over.
  4. Verhit de arachide olie in een ruime pan (afzuigkap uit – raam open) tot zo’n 180 graden – of wanneer de olie net niet walmt en een stukje brood dat je er in gooit meteen begint te pruttelen.
  5. Bak de dobbelsteentjes met 3 à 4 tegelijk met een frituurzeef (of hoe zo’n roosterje met steel ook moge heten) in de olie, ongeveer een minuut. Probeer vooral even uit: de tonijnblokjes moeten van buiten net lichtbruin zijn en van binnen nog een beetje rosé. Na het frituren even op keukenpapier laten uitlekken.
  6. Voeg uiteindelijk de bonen en de tonijn bij de rucola met uiringetjes. Besprenkel met de vinaigrette en dien op.

Locatelli pureert overigens een deel van de bonen. En drapeert de salade daarop. Is ook mooi.

Na al deze lekkere visgerechten gingen we door met een gestoofde lamsschenkels en tenslotte een dessert van gegratineerde perziken met amandel.

Mis nooit meer iets lekkers
Wil je voortaan op de hoogte blijven van dit soort lekkers op Wat aten zij? Meld je aan voor de updates en ontvang dan een paar keer per maand een bericht in je mailbox.