Baskische mosselen

Het mosselseizoen is aangebroken! Dat loopt ongeveer van juli tot half april in het jaar erop. Dus het is langer dan veel mensen denken (alleen maand met ‘r erin).

Kenners zeggen dat de mosselen nu minder vet en groot zijn dan vorig jaar, maar dat kan nog komen. Geïnspireerd door een etentje bij de Ysbreeker, heb ik deze keer Baskische mosselen gemaakt.

Dat wil zeggen met veel knoflook, chorizo, paprika en witte wijn. Ik had hier geen recept van, dus heb zelf wat geïmproviseerd.

Recept voor baskische mosselen met chorizo en pimentón

Ik heb eerst een soffrito gemaakt: ui, rode paprika, knoflook en (gepelde) tomaat zachtjes in olijfolie laten stoven. Daarna heb ik er fijngesneden chorizo en wat pimentón (zoet en pittig gerookt paprikapoeder) bij gedaan.

Vervolgens maak je de mosselen klaar: doe fijngesneden knoflook in olijfolie, kort aanfruiten in een grote brede pan, mosselen erbij en een flink glas witte wijn.

Dan verdeel je de soffrito erover, en laat je de mosselen in 4 minuten op hoog vuur met een deksel op de pan gaar worden. Op het laatst nog fijngesneden peterselie erover en eventueel een kneepje citroensap. Lekker met stokbrood en een koele witte wijn, bijvoorbeeld een Albariño.

En dan, voor het eten, wel nog even het volgende gebedje opzeggen:

O mossel,

Gij die geen vlees zijt,
en eigenlijk geen vis,
gij die alleen bestaat
uit weekheid en pis,
gij die in uw schulp kruipt
en nooit eerste hulp krijgt
terwijl het frietvet druipt:
in uw geest willen wij leven.
Als gij te vreten zijt,
dan zijn wij tevreden.
Al hebben we dan een lookprobleem.
Ons gehemelte is uw zevende hemel,
uw hel en uw eeuwig jachtveld.
Uw dagen zijn geteld.
De onze ook.
Gelukkig zijn er nog de nachten.
Die kunnen ook tellen.
O mossel,
ons koninkrijk voor uw zoute gedachten!
Amen (samen)

— Joris Denoo, 1953

Mis nooit meer iets lekkers
Wil je voortaan op de hoogte blijven van dit soort lekkers op Wat aten zij? Meld je aan voor de updates en ontvang dan een paar keer per maand een bericht in je mailbox.