Pas bij S. en R. gesmikkeld. De ster van de maaltijd was het sluitstuk: een heerlijke pruimentaart naar recept van Grootmoeder Uus. Onovertroffen. Dus vandaag een gastrecept uit de vorige eeuw:
Recept voor pruimentaart met abrikozenjam
men neme
Voor een pruimentaart van ongeveer 25 cm doorsnede:
- 200 gram bloem
- 140 gram boter
- 120 gram witte basterdsuiker
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 ei
- snufje zout
- ca. 1 kilo pruimen die goed loslaten van de pit zoals Reine Claude (of abrikozen!)
- kristalsuiker
- abrikozenjam
- citroensap
bereiding
Ongeveer 45 minuten werk + 45 minuten in de oven:
- Kneed van de bloem, boter, basterdsuiker, bakpoeder, ei en zout een deegbal. Verpak de bal in vershoudfolie en leg ‘m in de ijskast (kan ook makkelijk een dag van te voren).
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een taartvorm van ca. 25 cm doorsnede in met boter en bestrooi die met paneermeel. Rol de deegbal een beetje uit met de deegroller (gebruik bloem tegen het ‘plakken’) en druk ‘m daarna uit in de taartvorm. Prik het deeg op enkele plaatsen in.
- Deel de pruimen (dan wel abrikozen) ieder in vier partjes en leg ze in de rondte op het deeg (goed tegen elkaar aan leggen en een beetje aandrukken). Pruimen bestrooien met een beetje kristalsuiker.
- Zet de taart ca. 45 minuten in de oven en bekijk dan of de taart al gaar is (kan ook als de rand bruin begint te worden). Het midden kan er een beetje ongaar uit zien, bovenwarmte geven kan helpen.
- Maak als de taart bijna klaar is een stroopje van ongeveer twee grote eetlepels abrikozenjam en een eetlepel citroensap met elkaar te verwarmen in een pannetje.
- Haal de taart uit de oven, laat ‘m even afkoelen en keer ‘m dan om op een rond dienblad of bord. Haal de vorm eraf (pas op dat je je vingers niet verbrand!) en keer de taart direct op een taartbord. Bestrijk de nog warme taart met het warme stroopje. Zo gaat de taart mooi glimmen en krijgt een friszure smaak. Zet de schaal op een rooster om af te koelen.
Deze pruimentaart is het lekkerst als die dezelfde dag nog wordt gegeten. Zeker met daarbij een glas dessertwijn van gastheer R.: Elysium uit Californië. Gemaakt van blauwe muscat-druiven. Verwennerij.
Andere varianten zijn ook de moeite waard. Zoals de Duitse Pflaumenkuchen. Of de Franse Clafoutis van pruimen.
Mis nooit meer iets lekkers
Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.
4 reacties
Heerlijk die pruimentaart van mijn schoonmoeder, maar ik zou er geen (groene) Reine Claude voor gebruiken die laten niet goed los van de pit!
Ik raad aan de rode Reine Victoria, nu te koop. Abrikozen zag ik ook nog, dus bakken maar.
Met kwetsen is het ook goed te doen die zijn wat uitgesprokener van smaak en in Holland moeilijk en kort te krijgen.
Succes, ik ga nu de andere recepten bekijken.
Groet, moeder van Saskia
Ook in het tijdschrift Boodschappen staan leuke recepten, maar ik neem aan dat jullie dat tijdschriftje wel kennen!
Francine Asser
Aha, de pruimensoorten zijn duidelijk voer voor een familiediscussie ;-) Er zit dan voor ons niets anders op dan beide soorten eens uit te proberen om het definitieve antwoord te krijgen op die prangende vraag: de Reine Claude…
… of de Reine Victoria:
Bedankt voor de tips!
Stijn
Ziet er erg lekker uit op de foto, ik dacht eerst dat de pruimen gecaramelizeerd waren, maar het is de abrikozenjam… mm, lekker!