We zijn terug van een prachtige reis door Abruzzo, Puglia (en nog een stukje Basilicata) in Italië. Verbleven in heerlijke bed & breakfasts en masseria’s (allemaal via Viaggi da Gustare). Genoten van begin tot einde.

Natuurlijk hebben we heerlijk gegeten en ook zelf gekookt. Dat begon vaak al bij het ontbijt. De modale Italiaan ontbijt dan misschien staand aan de bar, met slechts een espresso en een dolce. Maar wij werden in de watten gelegd.

Of liever: in de ricotta. Want dat viel ons wel op: of je nu in de bergen of aan de kust bent, er is altijd en overal verse ricotta voorhanden. Soms met alleen wat rijpe vijgen en honing, zoals in bij het overvloedige ontbijtbuffet in de Albergo Diffuso Sextantio in de Abruzzen.

Ontbijt in de Albergo Diffuso

De ricotta wordt ook vaak verwerkt, zoals in deze eenvoudige ricottataart. Het recept is van Rita Gustamacchia, onze gastvrouw van Masseria Serra dell’Isola. Lijkt op cheesecake, is heel makkelijk en snel te maken want zonder bodem of korst.

Recept voor ricottataart

men neme

Voor een vorm van 26 cm, ruim voldoende voor 4 personen:

 • 500 gram verse ricotta – hoe droger hoe beter
 • 100 gram suiker
 • 5 eieren
 • rasp van 1 citroen
 • 50 ml limoncello of limoncino (hangt af van de streek hoe ze het noemen, verschilt soms wat in alcoholpercentage)
 • bakpapier
bereiding

In zo’n 15 minuten gemaakt – en dan zo’n 30 à 40 minuten in de oven.

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Kluts de eieren, meng deze door ricotta, met de suiker, citroenrasp en limoncello. Tot een beetje brokkelig mengsel. Als je wat nattere ricotta hebt (zoals uit een potje of bakje) kun je er eventueel nog een paar eetlepels bloem door mengen.
 3. Bekleed de bakvorm met bakpapier en giet het ricottamengsel daar in.Ricotta taart in de oven
 4. Bak de ricottataart in zo’n 30 à 40 minuten goudbruin. De taart is klaar als alles goed stevig is.
 5. Af laten koelen en opdienen.

Deze ricottataart is prima een paar dagen koel te bewaren. Zodat je er mee kunt ontbijten. Maar ook heerlijk als dessert, met een glaasje limoncello erbij.

Na zo’n ontbijt heb je genoeg energie om weer eens uitgebreid boodschappen te gaan doen op de markt en de vele lekkere winkels in Puglia.

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

3 reacties

Gisteren de limoncellotaart gebakken, weinig werk en veel succes. Omdat ik limoncella nooit drink had ik een klein flesje gekocht, precies de hoeveelheid die nodig is. Heerlijk! Ik maak vaak jullie recepten tot grote tevredenheid van mijn huisgenoot en gasten. Het is zo leuk elke dag te variëren met eten.
Ga maar lekker door, succes.

@Hélène: altijd goed om te horen dat het anderen ook lukt om onze recepten te maken. Want eerlijk gezegd zijn we zelf nooit zo heel precies. Vaak denken we pas serieus aan de hoeveelheden als we het voor een recept opschrijven. En dank voor je compliment – we gaan vrolijk door!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.