Seafood in Puglia: inktvis, octopus, tonijn, mosselen

Het brood is er lekker. Maar Puglia is ook bij uitstek de regio om vis en andere zeebeesten te eten: de hak van de laars is omgeven door de Adriatische en Ionische zee.

Wat ons altijd opvalt in Italië is dat men vis vooral direct aan de kust eet. Men gaat naar de vis toe, twintig kilometer landinwaarts is er bijna geen verse vis meer te krijgen. Terwijl je in Spanje de grootste vismarkt in Madrid vindt.

Rauwe inktvis / seppie allievi

Helaas was het nu geen seizoen voor zeeëgels, die zijn er alleen in het voorjaar. Maar we hebben wel veel inktvis gegeten op verschillende manieren. Zoals jonge rauwe pijlinktvis, seppie allievi, op ijs met wat citroen:

Heel knapperig en ziltig, wel even uitkijken wat je allemaal wel en niet kunt eten, qua lichaamsdelen ;-). Verder aten we ook pijlinktvis als antipasto: zacht gekookt in een salade met bleekselderie, uitjes en kikkererwten (we hebben het inmiddels nagemaakt – het recept vind je hier).

Octopus gekookt in eigen sap

Of nog spannender: een hele octopus slow gestoofd in zijn eigen sappen met tomaat, knoflook en laurier. Wordt heel mals en zacht na een paar uur stoven:

Carpaccio van gerookte zwaardvis

Ook erg lekker was de zwaardvis. Hele moot gegrild, malser en sappiger dan we ooit hadden gegeten. En een keer heel lichtgerookt als carpaccio gegeten bij Osteria Corteinfiore in Trani.

Daar aten we trouwens ook grote zoete, rode gamba’s uit Gallipoli, kort gegrild en opgediend op een bedje zeezout, met wat knoflookolie:

Tiella Barese

Verder eet men veel mosselen. Gevuld met broodkruim, knoflook en peterselie en een tomatensaus. Of in een typische stoofschotel uit Bari, tiella barese. Daarbij worden lagen aardappelschijfjes, mosselen, ui, knoflook, peterselie, tomaten en rijst gestapeld en in de oven gebakken. Klinkt misschien vreemd, maar is zeker lekker en lijkt een beetje op paella. We hebben dit gemaakt bij Rita van Masseria Serra dell’ Isola:

Kortom: houd je van seafood, dan ga je naar Puglia!

Ook lekker:

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Processing…
Success! You're on the list.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.