Salade van inktvis, selderij en kikkererwten

Salade van inktvis, kikkererwten en bleekselderij

Salade van zeekat zou je het ook kunnen noemen. Want dat is de andere naam voor deze inktvis die bekender is als sepia.

Hebben we in een klein restaurantje met terras aan zee gegeten, La Veranda di Giselda in San Vito in Puglia. Samen met wat andere vissige antipasti, zoals sardine in saor en octopus. En een fles koele Falanghina.

Maar deze salade met inktvis was het allerlekkerst. Alles gemarineerd in wat citroensap, olijfolie en een beetje zout: knapperig en fris.

Inmiddels hebben we het recept schaamteloos geïmiteerd en zelf uitgeprobeerd. Helemaal niet moeilijk! Alleen het vinden van verse sepia, daar moet je misschien even voor rondfietsen.

Deze salade past ook goed op een tafel vol Zuid-Italiaanse gerechten. Zoals caponata en  focaccia. En voor je het weet heb je een heel buffet op tafel staan.

Recept voor salade van verse inktvis, kikkererwten en bleekselderij

men neme

Als klein voorgerecht voor ongeveer 4 personen:

  • 1 schoongemaakte middelgrote verse sepia of zeekat. Je gebruikt romp en de tentakels (de inkt kun je ook gebruiken, bijvoorbeeld om zwarte pasta te maken),
  • olijfolie
  • halve teen knoflook, fijngehakt
  • half glas witte wijn
  • 1 blikje kikkererwten, uitgelekt
  • 1/2 rode ui, in dunne ringetjes
  • 2 stengels bleekselderij, in dunne schijfjes
  • sap van halve citroen
  • zout & peper
  • klein handje fijngesneden bladpeterselie
bereiding
  1. Snijd de sepia in kleine stukken of ringen. Fruit deze een paar minuutjes met de knoflook zachtjes in de olijfolie. Hooguit heel lichtbruin laten worden. Scheut witte wijn erbij en even laten verdampen. Van het vuur halen.
  2. Dan de inktvis mengen met de kikkererwten, bleekselderij en ui met olijfolie, citroensap en zout & peper naar smaak.
  3. Uur laten staan, af en toe omscheppen. Zodat alles goed marineert. En mals wordt van het citroensap.
  4. Voor het opdienen nog klein handje peterselie erover, en misschien nog een draai van de pepermolen. Presto.

Ook lekker:

Mis nooit meer iets lekkers

Ontvang een paar keer per maand een lekkere update in je mailbox:

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.