Feestmaal bij Masseria Il Frantoio in Ostuni

Het meest indrukwekkende diner van de hele reis door Puglia aten we bij Masseria Il Frantoio bij Ostuni. Een waar feestmaal met bijzondere traditionele Pugliese groentegerechten.

De eigenaar, Armando, maakt er een hele show van: eerst krijg je een rondleiding door de tuin, kelder, olijfolie-pers en gebouwen. Daarna komt hij bij elk gerecht langs de tafels om een persoonlijke toelichting te geven. Beetje pedant, maar wel attent en onderhoudend. Hij doet de zaken en pr, zijn vrouw is de baas in de keuken.

Feestmaal bij Masseria Il Frantoio in Ostuni: gefrituurde courgettebloemenFeestmaal bij Masseria Il Frantoio in Ostuni: pasta e fave

Dit waren de voorgerechten:

  • Brood met sesam & oregano en een paté van wilde uitjes (lampascioni)
  • Fricassee van sperziebonen (fagiolini) in een gebakken mandje van pecorino
  • Gevulde courgettebloemen met gerookte mozzarella, gefrituurd
  • Rotolo (pasta rol) van kikkererwten, gevuld met courgette en een lichte bechamelsaus

Daarbij dronken we een Chardonnay del Salento, Laureato 2010, Vetrere.

Daarna gingen we over op de rode wijn: Cacc’e Mmitte di Lucera 2008, Nero di Troia, Montepulciano en Bombino bianco van Alberto Longo. Een donkere, kruidige volle wijn. Overigens, ook te koop bij Sagra dell’ Uva in Amsterdam.

De volgende gangen waren:

  • Verse pasta met borlottibonen en majoraan
  • Lamsschenkel met aardappel, tomaat en zwarte peper uit de casserole. Daarbij een gemengde salade met verse amandelen.

Het dessert was een blancmanger van vijgen met vijgensiroop en een verse vijg met amandel gevuld en een glaasje moerbei likeur (rosoli). In het italiaans letterlijk een bianco mangiare dat grappig genoeg weer in het Engels vertaald werd door de gastheer als white eating.

Later bij de koffie namen we nog een likeur van walnoten en van wilde venkel. Dat alles op die prachtige binnenplaats, onder de bijna volle maan. Delizioso allemaal, en we hadden niet eens het gevoel dat we teveel gegeten hadden!

Ook lekker: