Toen we in september in Zuid Italië waren, was er ieder weekend wel ergens een oogstfeest. Het begon met het festa della lenticchia (linzenfeest) in de Abruzzen, in het dorp Santo Stefano di Sessanio.

Lentil feast

Linzenfeest

Het hele weekend stond in het teken van linzen, ook wel het goud van Santo Stefano genoemd. Je kon bordjes met linzensoep en worst halen en deze aan lange houten tafels opeten met een glas Montepulciano d’ Abruzzo erbij.

Linzensoep met gebraden worst op het Festa della Lenticchia: linzenfeest in Santo Stefano di Sessanio

In de rij voor de linzensoep op het Festa della Lenticchia: linzenfeest in Santo Stefano di Sessanio

En ‘s avonds was er natuurlijk linzen-linedancing, tot diep in de nacht:

Stevige kost uit Little Tibet

De linzen groeien op de steppe-achtige hoogvlaktes in de Abruzzen, bij de Gran Sasso, ook wel little Tibet genaamd.

Piano Grande

We kochten een kilo van de laatste oogst en maakten ze onlangs thuis klaar als soep/stoof. Ze waren heerlijk romig van smaak en textuur.

En heb je echte honger, dan maak je er ook nog wat polenta en gebakken paddenstoelen bij.

Recept voor stevige linzensoep met worst

Men neme (voor 4 personen, komt niet zo nauw):

  • 400 gedroogde linzen; uit de Abruzzen, Castelluccio of Le Puy zijn het lekkers; maar berglinzen zijn ook prima
  • 1 ui
  • paar stengels bleeksellerie
  • 1 dikke wortel
  • paar tenen knoflook
  • stuk spek van ongeveer 100 gram
  • verse goed gekruide braadworst;
  • laurierblad
  • 1 liter bouillon (kip of groente)
  • olijfolie
  1. Linzen eerst goed wassen en even weken (20 min is voldoende).
  2. Bouillon opzetten (maar hoeft niet te koken).
  3. Spek en ui in olie aanfruiten, dan de overige fijngesneden groente erbij.
  4. De worst kan er nu al in stukjes doorheen of later in zijn geheel.
  5. Dan de linzen, warme bouillon en laurier erbij. Zo’n 3o min zachtjes gaar laten koken. De linzen nemen vrij veel vloeistof op, dus misschien moet je af en toe nog wat bouillon bijschenken. Naar believen kun je er meer een soep (dunner) of een stoofpot (dikker) van maken.

 

Ook lekker: