In oktober vind je op veel plekken sleedoornbessen (eigenlijk zijn het kleine pruimpjes). De diepblauwe vruchtjes zien er verleidelijk uit, maar ze smaken verschrikkelijk wrang en zuur. De enige geschikte plek voor sleepruimen is dan ook in een fles sterke drank. Als Sloe Gin.

In de Voerstreek (net over de grens onder Maastricht) stoken ze er het Voerdrupke mee, een vrij zoete jenever.

Wij hadden zin in iets pittigers en hebben er de klassieke Engelse Sloe gin en Baskische Patxarán van gemaakt. Heel makkelijk om te maken. En dan heerlijk om te nippen.

Prikken of vriezen

Zorg er in ieder geval voor dat je de pruimpjes eerst inprikt met een naald voordat je ze op drank zet. Je kunt ze ook eerst even invriezen en ontdooien, dan barsten ze ook al een beetje open.

Op BBC Food staat een eenvoudig recept voor Sloe gin. En hier staan veel ouderwetse recepten met sleepruimen, waaronder de Patxarán (of Pacharán) met anijs, kaneel, vanille en kruidnagel. We deden er ook nog maar een citroenschil bij. Leek ons lekker.

Paar maanden geduld

Je kunt het beste steriel afsluitbare potten gebruiken (wekpotten van 1,5-2 liter) om de sloe gin en de patxarán in te laten rijpen. Keer alles in het begin goed om, zodat de suiker opgelost is en de smaken (en dieprode kleur) goed worden afgegeven. En blijf dat in de eerst week ook nog even doen, daarna ongeveer 1x per week. Na 2-3 maanden kun je de drank filteren en overgieten in kleinere flessen.

We zijn benieuwd. En niet alleen om te drinken. Maar ook in bijvoorbeeld de saus bij een hertenfilet is het een belangrijk onderdeel. Heerlijk!

Ook lekker:

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

4 reacties

Ha Stijn en Antonia! Hebben jullie toevallig tips voor een leuk verblijf in de Voerstreek? Wij waren vorig jaar bij herberg de Smidse, dat ook in de buurt ligt. We hebben toen heerlijk gegeten bij restaurant du Nord in Noorbeek. Dat ligt ook in de buurt van de Voerstreek. Hartelijke groeten, Pauline
ps: Ik ga deze week de witlof tarte tatin maken ;-)

Ha Pauline, overnachten doen we daar altijd bij mijn ouders dus we hebben geen directe ervaring met accomodaties. Wel weet ik dat de vakantiewoning Het Dal van Schophem heel mooi ligt. En van daaruit kun je heerlijk wandelen. Als we uit eten gaan is dat vaak in Noorbeek bij Café D’r Pley, vooral voor de heerlijke bloedworst en vele Belgische bieren. Of naar Herberg St. Brigida, hele degelijke Franse en streekkeuken. En naar Café Modern in Teuven, in prachtige oude feestzaal die met schwung is verbouwd. En tenslotte, iets verder maar zeer de moeite waard: Taverne Lambieck in Eys. Een klein restaurant, je eet er wat de pot schaft, maar dat is allemaal uit de buurt en van het seizoen, vaak Italiaans geïnspireerd. En dan kun je daar vlakbij ook nog even naar De Eyserhalte, toch wel één van onze favoriete smikkelwinkels. Nu maar duimen dat alles in het voorjaar weer open kan!

Oh Stijn, wat een fantastische tips!! Ontzettend bedankt. Ik ga alles meteen even opzoeken. k zit de laatste dagen de site weer even door te spitten voor wat inspiratie en ik ben toch altijd zo blij met jullie ideeën. En dan krijg ik nog persoonlijk reisadvies ook. Super!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.