Onlangs hebben we in de Voerstreek sleepruimen (de vruchtjes van de sleedoorn struik) geplukt. De diepblauwe pruimpjes zien er verleidelijk uit, maar ze smaken verschrikkelijk wrang en zuur. De enige geschikte plek voor sleepruimen is dan ook in een fles sterke drank.

In de Voerstreek maken ze er het Voerdrupke van, een vrij zoete jenever. Wij hadden zin in iets pittigers en hebben er Engelse Sloe gin en Baskische Patxarán van gemaakt. Heel makkelijk om te maken, maar vervolgens moet je wel 2 maanden wachten voordat je ‘m kunt drinken.

Patxarán in wording

Zorg er in ieder geval voor dat je de pruimpjes inprikt met een naald voordat je ze op drank zet. Je kunt ze ook eerst even invriezen en ontdooien, dan barsten ze ook al een beetje open.

Op BBC Food staat een eenvoudig recept voor Sloe gin. En op hier staan veel ouderwetse recepten met sleepruimen, waaronder de Patxarán (of Pacharán) met anijs, kaneel, vanille en kruidnagel. We deden er ook nog maar een citroenschil bij. Leek ons lekker.

Je kunt het beste steriel afsluitbare potten gebruiken (wekpotten van 1,5-2 liter) om de sloe gin en de patxarán in te laten rijpen. Keer alles in het begin goed om, zodat de suiker opgelost is en de smaken (en dieprode kleur) goed worden afgegeven. En blijf dat in de eerst week ook nog even doen, daarna ongeveer 1x per week. Na 2-3 maanden kun je de drank filteren en overgieten in kleinere flessen.

We zijn benieuwd!

Mis nooit meer iets lekkers
Wil je voortaan op de hoogte blijven van dit soort lekkers op Wat aten zij? Meld je aan voor de updates en ontvang dan een paar keer per maand een bericht in je mailbox.