Lactarius deliciosus, oftewel smakelijke melkzwam

Ofwel de smakelijke melkzwam. Het is paddestoelentijd en paddestoelen zijn ineens hip. De Delicious van deze maand wijdt er special aan. En Mediamatic is al een paar weken bezig met een paddestoelen project. Ze hebben zelfs een urban mushroom farm aan de Vijzelstraat in Amsterdam.

Afgelopen weekenden had de paddestoelenkraam op de Noordermarkt melkzwammen. Het zijn mooie oranje-groene paddestoelen. Bij het opensnijden komt er oranje melksap vrij. Ze hebben een nootachtige smaak en stevige al dente textuur.

We hebben ze een keer in de Spaanse Pyreneeën gegeten, de hoeden werden daar in hun geheeld gegrild en bij lamsvlees geserveerd. Ze groeien ook veel in Oost-Europa. Deze van de markt komen uit Turkije.

Over de bereidingswijze zijn de meningen verdeeld. Sommigen zeggen dat je er absoluut geen room of boter bij mag gebruiken, maar alleen olijfolie.

Maar wij hebben ze een keer met spek en ui gebakken in boter en bij gnocchi gegeten. De andere keer gebakken in olijfolie en knoflook en bij een omelet en spinazie gegeten. Allebei delizioso!

Ook lekker:

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Processing…
Success! You're on the list.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.