Stoofpot van wild zwijn

Stoofpot van wild zwijn met gnocchi @ Flickr

We hadden weer eens een groot stuk wild zwijn uit de Duitse bossen. Deze keer een nekstuk van zo’n 2,5 kilo, ideaal om te smoren of stoven. Goede reden om een grande bouffe met vrienden te organiseren.

Met vooraf heerlijke antipasti van T. Met o.a. gefrituurde aubergine, gegrilde courgette en een salade van mosselen, inktvis en asperges.

Antipasti: gebakken aubergine, gegrilde courgette en salade van mosselen, inktvis en garnaaltjes

Dan de wild zwijn stoofpot, oftewel Ragù di cinghiale, met gnocchi. En daarbij spruitjes met broodkruim en walnoten. En gegrilde radicchio met Parmezaanse kaas (snel gemaakt, heel erg lekker op deze manier). Dit alles begeleid door een krasse Chasse-Spleen uit 1983.

Lekker bij de wild zwijn stoofpot: spruitjes met broodkruim en walnoten @ FlickrLekker bij de wild zwijn stoofpot: salade van gegrilde radicchio met Parmezaanse kaas @ Flickr

Om af te sluiten met een zalige chocolade cake met chocoladesaus van A.: death by chocolate!

Chocolade cake met chocolade saus: death by chocolate @ Flickr

Wild zwijn zwemt in wijn

Over de ragù: die maakten we volgens een recept uit Made in Italy van Giorgio Locatelli. In feite heel makkelijk om te maken, het kost alleen tijd. Het stuk wild zwijn moet namelijk 1 à 2 dagen marineren in een fles rode wijn.

Recept voor stoofpot van wild zwijn (Ragù di Cinghiale)

men neme

(genoeg voor 8 personen):

  • zo’n 2 kilo wild zwijn (schouder of nek), in stukken van ± 6 cm gesneden
  • 2 wortelen, fijn gehakt
  • 1 bleekselderie stengel, fijn gehakt
  • 2 uien, fijn gehakt
  • tak rozemarijn en salie
  • 2 knoflooktenen
  • 2 eetl. tomatenpuree
  • 500 ml tomaten passata

Voor de marinade:

  • 1 fles rode wijn
  • 2 jeneverbessen
  • 2 zwarte peperkorrels
  • 1 laurierblad
  • 1 kleine wortel, grof gehakt
  • 1 bleeksellerie stengel, grof gehakt
  • 1 ui, grof gehakt
  • takje rozemarijn

Nekstuk voor stoofpot van wild zwijn met gnocchi @ Flickr

Nek van wild zwijn, in de marinade van rode wijn en groenten, voor stoofpot @ Flickr

bereiding:
  1. Doe het vlees van het wild zwijn met alle ingrediënten van de marinade in een grote kom; dek af met folie en laat 1-2 dagen in de ijskast staan. Als je het gaat bereiden, haal je het vlees uit de marinade, dep je het droog en zeef je de marinade door een fijne zeef (gooi de groente en kruiden weg).
  2. Verhit olijfolie in een brede braadpan. Fruit daarin de groente, kruiden en knoflook zo’n 5 min zachtjes aan..
  3. Verhit intussen in een andere bakpan olie. Kruid het vlees met zout en peper en bak het vlees zo’n 3 min per kant knapperig bruin.
  4. Haal het vlees uit de pan en voeg toe aan de groente. Voeg tomatenpuree en passata toe. Laat even doorkoken en voeg dan de gezeefde marinade toe. Breng aan de kook, en draai het vuur dan laag. Laat het ruim 2 uur zachtjes stoven, totdat het vlees mals is en uit elkaar begint te vallen. Breng op smaak met zout & peper.

Stoofpot van wild zwijn in de maak

Deze stoof kun je goed serveren bij knödel of brede lintpasta zoals papardelle. Wij serveerden het wild zwijn met gnocchi in wat boter en salie.

Mis nooit meer iets lekkers!
Wil je voortaan automatisch op de hoogte blijven van dit soort lekkere recepten op Wat aten zij? Geef je op voor de updates en ontvang dan paar keer per maand een bericht in je mailbox.

Ook lekker:

6 reacties

  1. Erg onoverzichtelijke opbouw, doorklikken, nog een keer doorklikken.

  2. Er kon inderdaad een linkje tussenuit maar om daarmee meteen de hele opbouw “erg onoverzichtelijk” te noemen vind ik een tikje sterk uitgedrukt. Probeer het nu eens?

  3. Welke rode wijn is geschikt voor dit recept?

  4. Hallo Fred, Wij gebruikten voor de stoofpot een volle rode uit de Languedoc, de Guilhem Rouge van Moulin de Gassac. Maar we dronken er een gloedvolle Médoc bij: Chasse-Spleen uit 1983 (een erfstuk zullen we maar zeggen).

  5. Gisteren deze wild zwijn stoofpot gegeten, heerlijk! Goed recept. Ik heb de pan met inhoud in de oven laten garen op 100 graden C gedurende zo’n 3 uur.

  6. Een heerlijk recept samen met gnocchi. Aangezien er nog wat stoof over is deze ook nog eens proberen met de gebakken polenta met champignons.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2019 Wat aten zij?

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑