We hadden weer eens een groot stuk wild zwijn uit de Duitse bossen. Deze keer een nekstuk van zo’n 2,5 kilo, ideaal om voor een stoofpot. En goede reden om een grande bouffe met vrienden te organiseren.

Met vooraf heerlijke antipasti van T. Met o.a. gefrituurde aubergine, gegrilde courgette en een salade van mosselen, inktvis en asperges.

Dan de wild zwijn stoofpot, oftewel Ragù di cinghiale, met gnocchi. En daarbij spruitjes met broodkruim en walnoten. En gegrilde radicchio met Parmezaanse kaas (snel gemaakt, heel erg lekker op deze manier). Dit alles begeleid door een krasse Chasse-Spleen uit 1983.

Om af te sluiten met een zalige chocolade cake met chocoladesaus van A.: death by chocolate!

Death by chocolate: de moelleux van Jeroen Meus

Wild zwijn zwemt in wijn

Over de ragù: die maakten we volgens een recept uit Made in Italy van Giorgio Locatelli. In feite heel makkelijk om te maken, het kost alleen tijd. Het stuk wild zwijn moet namelijk 1 à 2 dagen marineren in een fles rode wijn.

Recept voor stoofpot van wild zwijn (Ragù di Cinghiale)

men neme

(genoeg voor 8 personen):

  • zo’n 2 kilo wild zwijn (schouder of nek), in stukken van ± 6 cm gesneden
  • 2 wortelen, fijn gehakt
  • 1 bleekselderie stengel, fijn gehakt
  • 2 uien, fijn gehakt
  • tak rozemarijn en salie
  • 2 knoflooktenen
  • 2 eetl. tomatenpuree
  • 500 ml tomaten passata

Voor de marinade:

  • 1 fles rode wijn
  • 2 jeneverbessen
  • 2 zwarte peperkorrels
  • 1 laurierblad
  • 1 kleine wortel, grof gehakt
  • 1 bleeksellerie stengel, grof gehakt
  • 1 ui, grof gehakt
  • takje rozemarijn
bereiding:
  1. Doe het vlees van het wild zwijn met alle ingrediënten van de marinade in een grote kom; dek af met folie en laat 1-2 dagen in de ijskast staan. Als je het gaat bereiden, haal je het vlees uit de marinade, dep je het droog en zeef je de marinade door een fijne zeef (gooi de groente en kruiden weg).
  2. Verhit olijfolie in een brede braadpan. Fruit daarin de groente, kruiden en knoflook zo’n 5 min zachtjes aan..
  3. Verhit intussen in een andere bakpan olie. Kruid het vlees met zout en peper en bak het vlees zo’n 3 min per kant knapperig bruin.
  4. Haal het vlees uit de pan en voeg toe aan de groente. Voeg tomatenpuree en passata toe. Laat even doorkoken en voeg dan de gezeefde marinade toe. Breng aan de kook, en draai het vuur dan laag. Laat het ruim 2 uur zachtjes stoven, totdat het vlees mals is en uit elkaar begint te vallen. Breng op smaak met zout & peper.
Stoofpot van wild zwijn

Deze stoof kun je goed serveren bij knödel of brede lintpasta zoals papardelle. Wij serveerden het wild zwijn met gnocchi in wat boter en salie.

Ook lekker:

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

6 reacties

Gisteren deze wild zwijn stoofpot gegeten, heerlijk! Goed recept. Ik heb de pan met inhoud in de oven laten garen op 100 graden C gedurende zo’n 3 uur.

Een heerlijk recept samen met gnocchi. Aangezien er nog wat stoof over is deze ook nog eens proberen met de gebakken polenta met champignons.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.