Met recht een goddelijke pilaf met saffraan maar ook met tuinbonen, kardemom, rozijnen en pistachenoten. Heelrijk in het voorjaar, als er verse tuinbonen zijn.
Bakpapier gebruiken als deksel
De truc is om de rijst mooi gaar te krijgen zonder dat ie te nat of te droog is. Daarom moet je hem voorweken en afgedekt met een vel bakpapier koken. Mocht dit toch niet goed lukken, dan kun je de pan met deksel ook in de oven zetten.
Lekker met gevogelte er door, of lam ernaast
Je kunt er ook kip, parelhoen of eend door doen. Bijvoorbeeld van restjes van een hele gebraden vogel van de vorige dag. Daar zit vaak nog genoeg aan om deze pilaf mee op te leuken. Als je dan echt wil uitpakken (letterlijk) kun deze “gesluierde” pilaf maken, in een deegpakket.
Maar hij dient ook prima als begeleiding bij gegrilde kwartels uit Aleppo, een geroosterde zeebaars of van een kruidige lamscurry.
Recept voor pilaf met saffraan, tuinbonen en pistachenoten
Men neme
Voor 4 personen, als hoofdgerecht:
- 200 g basmatirijst (gewassen en geweekt)
- 400 g gedopte tuinbonen
- 1 ui fijngesnipperd
- boter of ghee
- 1/2 liter kippenbouillon
- 6 à 8 kardamompeulen, licht gekneusd
- 1 theelepel komijnzaad
- 4 kruidnagels
- plukje saffraan
- klein handje rozijnen
- klein handje pistachenoten (geroosterd)
- ev. peterselie of koriander
- bakpapier
Bereiding
Eerst een uur de rijst weken, dan ongeveer 45 minuten werk:
- Was de rijst totdat het water helder is en laat hem liefst een uur in koud water weken. Laat de safraandraadjes in een kopje warm water weken.
- Dop de tuinbonen en kook ze ongeveer 5 minuten. Laat uitlekken en afkoelen. Je kunt ze dan eventueel nog een keer doppen om de taaie buitenste velletjes te verwijderen.
- Verwarm boter of ghee in een brede steelpan (met deksel). Laat de specerijen (behalve de saffraan) even aanfruiten, voeg de fijngesneden ui toe en laat nog zo’n 4 min fruiten. Voeg dan de uitgelekte rijst toe en bak zo’n 2 minuten mee. Voeg rozijnen en saffraanwater toe. Voeg dan de bouillon toe totdat de rijst 1/2 cm onder staat.
- Breng even aan de kook en draai het vuur dan op de laagste stand. Dek de pan af met een vel bakpapier tussen pan en deksel. Laat de rijst zachtjes zo’n 15-20 min garen. Controleer of ie gaar en niet te droog of te nat is.
- Voeg dan de tuinbonen en pistachenoten toe en vermeng goed. Laat nog even verwarmen en garneer eventueel met gehakte peterselie of koriander.
Deze pilaf met saffraan is heerlijk als zelfstandig hoofdgerecht, zeker als je er kip of eend bij doet.
Mis nooit meer iets lekkers
Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.