Rode kool met kweepeer en walnoten

Kweeperen zijn niet overal te krijgen. Maar wel de moeite waard: tikje zuur, met een bijna citrusachtig aroma. Neem niet te grote, wat die hebben minder smaak. Als je ze koopt moeten ze al lekker ruiken.

Dit is een Armeens gerecht, met walnoten en ook nog wat granaatappelmelasse. Daardoor is de kool wat minder zoet dan op de klassieke manier met appel. Maar dat kan de kool wel hebben.

We hebben dit recept uit The Food and Cooking of Lebanon, Jordan and Syria van Ghillie Basan. In het Midden Oosten vind je wel vaker gerechten uit de Kaukasus. Vaak worden daarin walnoten gebruikt. Net als ook bij Circassische kip. Maar we dwalen af.

Recept voor gestoofde rode kool met kweepeer, walnoot en granaatappelmelasse

Men neme, als bijgerecht voor 4 personen:
  • 1 rode kool, gesneden in repen van ongeveer 1 cm.
  • 2 kweeperen, in dunne plakjes (en een beetje citroensap erover tegen het verkleuren)
  • 2 theelepels gemalen kaneel
  • sap van 1 citroen
  • 2 theelepels granaatappelmelasse (eventueel kun je ook iets minder aceto balsamico gebruiken)
  • 2 theelepels suiker
  • hand gepelde en grofgehakte walnoten
  • peper & zout
  • 125 gram boter
Bereiding:
  1. Verwarm de over op 180 graden.
  2. Smelt de boter in een ovenvaste pan.
  3. Voeg daarbij de rode kool, kaneel, peper & zout, granaatappelmelasse en de rest van het citroensap. Laat alles goed doorwarmen en zet het dan 30 minuten in de hete oven met het deksel erop. Af en toe even omscheppen.
  4. Na een half uur kunnen de schijven kweepeer erbij, met de walnoten, wat suiker en nog wat kaneel. En eventueel nog wat boter. Laat dit opnieuw een half uur doorstoven. Of totdat de rode kool en de kweepeer goed gaar zijn maar nog niet tot moes zijn gekookt

Lekker bij bijvoorbeeld wildzwijn. Of een gekonfijt parelhoenboutje zoals wij deden.

Rode kool met kweepeer en walnoten en parelhoen

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Processing…
Success! You're on the list.

1 reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.