Serviettenknödel bij gebraden eend met rode kool

Beetje mosterd na de maaltijd. Maar dit was ons klassiek Duitse hoofdgerecht van het kerstmenu: knapperige gebraden tamme eend en heerlijk diep doorstoofde rode kool, niet gesneden maar geplukt en aangezet in ganzenvet, naar een recept van Berliner chef Kolja Kleeberg.

De verrassende ster van het kerstmaal waren de serviettenknödel: een rol van zacht brood met ei en boter, au bain marie gegaard, die daarna in plakjes wordt geserveerd.

In wijn en port gemarineerde rode kool

De rode kool kun je drie dagen tot een week van tevoren maken. Door de marinade krijgt ie veel smaak en wordt ie zacht en sappig. Door de kool in grove stukken te scheuren, houdt ie toch nog genoeg bite. Hij hoeft dan ook niet lang meer te stoven (zo’n 40 minuten).

Rode kool

In braadzak gebraden eend

We hadden een flinke tamme eend en hebben hem volgens het recept van Kleeberg klaar gemaakt. Eerst een paar uur in de braadzak op 90 graden zodat ie gaar en mals wordt. Daarna nog 45 min goudbruin braden in de oven op 175 graden. De eend was magerder en taaier dan we hadden gedacht, toch niet genoeg vet gemest waarschijnlijk. Volgend jaar doen we een vette gans!

gebraden eend

Recept voor opgerolde Serviettenknödel

We volgden hier niet het recept van Kleeberg, maar een recept uit ons Knödel boekje uit Zuid Tirol (schreven we hier al eerder over).

Serviettenknödel heten zo, omdat ze in een doek (servet) of folie worden gerold en gekookt, en daarna in plakken worden gesneden. Deze zijn heel goed gelukt en heerlijk zacht.

men neme

voor 4 personen

 • 200 g witbrood
 • 1 uitje
 • 100 g zachte boter
 • 2 eieren
 • 1 eigeel
 • 150 ml melk
 • 2 eetlepels peterselie
 • 2 eetlepels bloem
bereiding

45 minuten werk en dan nog klein half uur koken:

 1. Brood in kleine blokjes snijden. Ui snipperen en in wat olie heel licht bruin bakken
 2. Zachte boter schuimig kloppen. Eieren en eigeel erdoor mengen en goed roeren.
 3. Brood, ui en melk aan botermassa toevoegen. Op smaak brengen met zout, peper en peterselie. Bloem erdoor mengen totdat een gladde massa ontstaat. Het knödeldeeg zo’n 10-30 min laten rusten.
 4. Knödeldeeg op een natte doek of vershoudfolie leggen en tot een rol van zo’n 4 cm doorsnee rollen. Afhankelijk van de hoeveelheid en de grootte van de kookpan maak je meerdere rollen. De rol dichtbinden of -knopen.
 5. Zo’n 25-30 min in gezouten heet water gaar laten koken (het water mag niet borrelen; houd het net tegen de kook aan).
 6. Uit het water halen, uitpakken, in plakken van ongeveer 2 à 2,5 cm snijden en opdienen.
 7. Of, als je ze later eet: de afgekoelde plakken weer even in roomboter licht opbakken.

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.