Een mooi gerecht uit onze jongste aanwinst Made in Sicily van Giorgio Locatelli. Een meesterwerk dat onze andere Italiaanse kookboeken doet verbleken.
De Siciliaanse keuken is toch echt onze favoriete keuken. Caponata is zo’n typisch Siciliaans gerecht, een zoetzure salade van seizoensgroente. Locatelli geeft vier verschillende recepten: een zomer, winter en kerstvariant, en één met artisjokken.
Gastkok G. maakte voor ons deze mooie winter caponata. Lijkt op de gewone caponata, maar deze maak je zonder aubergine en courgette (want zomergroenten) meer met amandelen en granaatappelpitjes.
Recept voor winter caponata van Giorgio Locatelli
Men neme
Genoeg voor zo’n 8 personen – maar ook makkelijk een paar dagen te bewaren in de koelkast; sterker: wordt alleen maar lekkerder ;-)
- 375 g amandelen
- 450 g hele groene olijven
- zeezout
- 1 stronk bleekselderie, in schuine plakjes gesneden
- 120 ml olijfolie
- 300 g kappertjes
- 375 g rozijnen
- 60 g suiker
- 120 ml witte wijnazijn
- granaatappelpitten
Bereiding
Ongeveer half uur werk:
- Rooster de amandelen goudbruin op een bakblik in de oven (180 graden) of in een koekenpan.
- Ontpit de olijven en hak deze fijn.
- Blancheer de bleekselderie een minuut in gezouten kokend water en laat uitlekken.
- Verhit de olijfolie in een wijde pan en sauteer de sellerie, olijven, kappertjes. Voeg rozijnen toe en laat ze een paar minuten meesmoren.
- Vermeng suiker met de azijn, voeg toe aan de pan en breng aan de kook.
- Voeg 2 eetlepels amandelen toe en haal van het vuur af.
- Laat de caponata afkoelen en strooi er voor het serveren de rest van de amandelen en de granaatappelpitten over.
Mis nooit meer iets lekkers
Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.
2 reacties
Prachtig, met granaatappel. Maar ik moet zeggen dat we erg behoudend zijn met de caponata, en steeds de messinese variant hanteren! Grazie, mooi boek trouwens van Locatelli, ik zal het aanschaffen. De ‘Sizilianische’ Reise blijft boeien, zeker op culinair gebied!
Je maakt ons nieuwsgierig: hoe maak je die Messinese variant?