Lang geleden hebben we dit gegeten bij Toscanini als voorgerecht: spaghetti met kikkererwten en gamba’s. Sindsdien hebben we het een paar keer geprobeerd zelf te maken maar pas deze keer is het echt goed gelukt.
De saus maak je van gepureerde kikkererwten met wat bouillon. En de gamba’s of garnalen bak je apart en gaan uiteindelijk over de spaghetti met de saus. Op zich allemaal eenvoudig maar ontzettend lekker door de knoflook en rozemarijn.
Recept voor spaghetti met kikkererwten en gamba’s
men neme
(hoeveelheden bij benadering, voor 2 personen als hoofdgerecht):
- 300 gram spaghetti
- 1 blikje kikkererwten, uitgelekt
- 2 tenen knoflook, gepeld en gehalveerd
- paar takjes verse rozemarijn
- mespuntje gedroogde chilivlokken; of een half rood pepertje, heel fijn gesneden, met of zonder zaadjes: kies zelf hoe pittig je het wil hebben.
- ongeveer 250 ml groente- of kippenbouillon
- 6 à 8 gamba’s of goede handvol kleinere garnalen, gepeld
- olijfolie
- peper & zout
bereiding
- Verwarm de bouillon.
- Verhit wat olijfolie in een pan en zet daarin 1 takje rozemarijn en 1 knoflookteen aan. Zachtjes op klein vuur, zo’n 5 minuutjes. Niet bruin laten worden.
- Doe er de uitgelekte kikkererwten bij en zet ook deze even aan, maar nog steeds op laag vuur. Weer zo’n 5 minuutjes.
- Doe er dan wat bouillon bij zodat de kikkererwten net onder staan en laat weer even doorkoken.
- Haal het takje rozemarijn eruit, ris de blaadjes eraf en doe die weer terug. Laat de knoflookteen erin, die is nu zachtgekookt.
- Pureer dit alles tot een saus die niet te dik is; mag gewoon van de lepel af lopen. Verdun eventueel aan met nog wat bouillon. Breng de saus op smaak met peper & zout en houd warm.
- Kook de spaghetti in ruim water met zout.
- Verhit in een koekenpan wat olijfolie. Doe er de resterende knoflook en rozemarijn in en dan de garnalen of gamba’s. Bak deze op matig vuur tot ze net gaar zijn.
- Giet de pasta af en doe deze meteen in de pan met de kikkererwtensaus. Goed vermengen en op een voorverwarmd bord scheppen. Meteen de garnalen erover en opdienen. Met een bevallig takje rozemarijn als garnering.
In een variant hierop bak je eerst de gamba’s of garnalen met de knoflook en rozemarijn, haal je deze uit de pan (en houd je ze warm) en doe je de kikkererwten in diezelfde pan en voeg je wat bouillon toe. Zodat de garnalensmaak nog meer in de saus zit. Doen we een volgende keer zo.
Mis nooit meer iets lekkers
Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.