Het begint hier een beetje uit de hand te lopen met de mosterd. We hadden er al zo’n 10 verschillende. En toen kreeg ik er ook nog eens in één klap dubbel zoveel bij.
De deur van onze koelkast staat nu zo’n beetje volgeparkeerd met potjes, als een echt mosterdmuseum. Met mosterd in allerlei soorten en maten, kleuren en combinaties, van verre en van dichtbij.
Waarom? Al van kinds af aan eet ik het dagelijks. ’s Middags na school op een boterham met kaas. Niets lekkerder. Niks geen hagelslag, mosterd wilde ik! En nog steeds.
De Romeinen deden dat ook al. In de Apicius’ De re coquinaria uit 4e of 5e eeuw n. Chr. staan al recepten voor sauzen met mosterdzaad erin. Zoals dit “recept” voor een pittig gekruide saus op basis van mosterd. Met o.a. geroosterde koriander, karwij en gefermenteerde vissaus. Voor bij het wild zwijn. Niet voor watjes.
Het blijft lang goed in afgesloten potjes. Maar met deze hoeveelheid moeten we toch wel even dooreten. Dat is gelukkig geen straf. Zeker niet met deze favoriete combinaties:
- Paté van de Pasteibakkerij met Moutarde de Dijon au Cognac
- Zuurkool met worst met de Elzasser mosterd mét mierikswortel van Raifalsa
- Pastrami met dragonmosterd
- Gerookte zalm met dillemosterd van Adriaan in Maastricht
- Knapperig vers brood met geitenkaas en mosterd met balsamico en honig
- Witte Duitse worst met de zoetige Handlmaier
- … of gewoon een lepel truffelmosterd. Met niets anders.
Mis nooit meer iets lekkers
Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.
4 reacties
Zo te zien mis je er nog wél eentje; de Volwaardige Mosterd met Ciderazijn, Biologisch. Van Delouis. Da’s een heel erg lekkere, friszurige mosterd.
Klinkt goed, die mag natuurlijk niet ontbreken in deze verzameling. Ik ga er achteraan!
In dat geval; de bio-winkel op de 2e Hugo de Groot heeft hem!
Dank je!