Twee dagen Oosterscheldekreeft, bij VisaandeMarkt en bij Brasserie Maritime

Het begint bij ons een jaarlijkse traditie te worden: Oosterscheldekreeft eten in Zeeland. Want die kun je alleen in het kreeftenseizoen (1 april – 15 juli) en alleen in Zeeland eten. Dus gingen we daar naar toe.

De Oosterscheldekreeft is een beschermd Slow Food product, waar beperkt van genoten mag worden. Dat is te zeggen: van de hoeveelheid, niet van de smaak – daar kan men nooit genoeg van genieten.

Deze kreeft wordt ook wel de Rolls Royce onder de kreeften genoemd vanwege zijn bijzondere DNA. Door de leefomstandigheden in de Oosterschelde (hoge waterkwaliteit, temperatuur) en natuurlijke selectie, heeft hij zijn bijzondere verfijnde smaak ontwikkeld.

Pas na acht jaar heeft de kreeft een gewicht (min. 500 gr) en lengte bereikt dat ie gevangen en gegeten mag worden. Dat hebben we dan ook met veel smaak, plezier én respect gedaan.

Hij wordt gepromoot door de Kring van de Oosterscheldekreeft. Twaalf Zeeuwse restaurants hebben zich hierbij aangesloten en bieden gedurende het kreeftenseizoen een kreeftenmenu aan voor € 60 pp. Elk restaurant een eigen menu.

Twee jaar geleden hebben we onvergetelijk lekker gegeten bij de Vluchthaven in Bruinisse. Maar nu aten we ook heel goed bij twee andere restaurants: Vis aan de Markt in Scherpenisse en Brasserie Maritime in Zierikzee.

Vooraf serveerden beide restaurants een fijne bisque van kreeft. Aan de markt met kreeftenkroketjes en garnaaltjes. En bij de brasserie eenvoudig in een diep bord met riante stukken kreeft.

Bij Vis aan de Markt aten we de kreeft van de grill met friet en mayonaise. En bij Brasserie Maritime gekookt in court bouillon met kokkels, zilte zeegroente en gebakken gnocchi. Allemaal ontzettend lekker. En steeds met kreeftenslabbetje om uiteraard!

Vis aan de Markt heeft bovendien een bijzondere uitgebreide wijnkaart. Chef Maurice de Coninck is een liefhebber en kenner van vooral Duitse wijn. Wij dronken er dan ook een heerlijke Riesling Spätlese. Brasserie Martime ligt dan weer erg leuk aan de nieuwe haven van Zierikzee, waar je bij mooi weer ook buiten kunt zitten.

Volgend jaar weer!

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.