Haringtest in Amsterdam

Haring van de Vlaardingse Vishandel op de Albert Cuyp martkt in Amsterdam

Omdat nu het seizoen is voor nieuwe haring, heb ik met fijnproever en haringliefhebber A. een haringtest gedaan in Amsterdam. We beperkten ons tot de Utrechtsestraat en de Albert Cuyp.

Voor de test hebben we dezelfde categorieën gebruikt als de jaarlijkse haringtest van het AD: versheid, schoonmaak, prijs, temperatuur, vetpercentage. De laatste twee konden we niet meten, maar hebben we op gevoel getest. We hebben er nog smaak, textuur en grootte aan toegevoegd. Bekijk hier de uitslag van de AD haringtest 2012.

Het was overigens geen ideale dag om haring te eten, omdat het warm en broeierig was. De temperatuur wordt dan al snel hoger dan het wettelijk maximum van 7 graden. Hier onze uitslag:

Marqt Utrechtsestraat

We begonnen bij Marqt in de Utrechtsestraat, die bij de AD haringtest vorig jaar een 9 scoorde:

  • Prijs per stuk: € 1,99. De goedkoopste van allemaal.
  • Versheid: heel vers, licht gerijpt
  • Smaak: lekker, zuiver, weinig zout, niet tranig
  • Schoonmaak: goed
  • Grootte: nogal klein; de kleinste van alle geteste haringen
  • Textuur: zachte, losse textuur
  • Temperatuur: te warm, zeker boven de 7 graden! Dit was eigenlijk het enige minpunt.
  • Vetpercentage: mals, precies goed
  • Cijfer: 8

Vishuisje Utrechtsestraat/Herengracht

  • Prijs per stuk: € 3,00
  • Versheid: vers, roze binnenkant
  • Smaak: lekker, maar niet in combinatie met wit broodje (te zoet en te klef)
  • Schoonmaak: ok, maar meer graten dan de andere haringen
  • Grootte: groot
  • Textuur: wat steviger dan de andere haringen
  • Temperatuur: koud genoeg
  • Vetpercentage: goed, maar iets minder vet en mals dan de andere
  • Cijfer: 7

Vispaleis van Gemert op de Albert Cuyp

  • Prijs per stuk: € 2,30
  • Versheid: oud, niet vers, grijs/gelig van kleur. Wellicht geen Hollandse nieuwe?
  • Smaak: vies, te sterke smaak en geur, te oud en te zout
  • Schoonmaak: niet goed, graten
  • Grootte: vrij klein
  • Textuur: dichte vaste textuur, te hard
  • Temperatuur: ok
  • Vetpercentage: niet mals, te oud en te stevig
  • Cijfer: 3

Volendammer Vishandel in de Eerste van der Helststraat

  • Prijs per stuk: € 2,50
  • Versheid: super vers, rode kleur van binnen, glanzend zilvergrijs van buiten
  • Smaak: lekker, mals, zuiver, licht gerijpt
  • Schoonmaak: zeer goed
  • Grootte: gemiddeld
  • Textuur: zachte losse textuur
  • Temperatuur: goed, koud genoeg
  • Vetpercentage: mals, vettig, maar niet tranig
  • Cijfer: 10

Vlaardingse Haringkraam op de Albert Cuyp

  • Prijs per stuk: € 2,50
  • Versheid: vers, roze van binnen, glanzend zilver van buiten
  • Smaak: niet lekker, te tranig/te vet, bitter, zit smaak van ingewanden aan
  • Schoonmaak: niet helemaal goed, zit restje van ingewanden aan
  • Grootte: hele dikke grote haring
  • Textuur: zachte losse textuur
  • Temperatuur: te warm
  • Vetpercentage: te vet en te tranig
  • Cijfer: 5

Na deze laatste vette tranige hap, hadden we sterke behoefte aan iets fris en namen we nog een heerlijk ijsje bij Pisa IJs in de Eerste van der Helststraat. En ik ben de hele middag bezig geweest om m’n iPhone weer schoon te krijgen van het haringvet!

Opvallend was overigens dat de twee winkels (Marqt en Volendammer Vishandel) het hoogste scoorden. Misschien omdat ze daar het beste vers en gekoeld blijven? Hoewel de haring van Marqt juist te warm was. Het geheim van goede haring blijft een raadsel…

Mis nooit meer iets lekkers
Wil je voortaan op de hoogte blijven van dit soort lekkers op Wat aten zij? Meld je aan voor de updates en ontvang dan een paar keer per maand een bericht in je mailbox.

2 reacties

  1. Op naar de Volendammer Vishandel dus voor m’n eerste haring van dit seizoen. Heb nu helemaal zin gekregen!

  2. 3 euro voor een haring, dat is niet normaal! Ik kan het niet laten, maar ik reken dan ook nog eens om in NLG dus komt dat uit op f 6.61! Nee dus, ik heb al gegeten en gedronken!.. Toegeven, als ik er aan denk loopt het water me in de mond, maar ik heb zo mijn principes die mij er van weerhouden om er een te kopen!…

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Wat aten zij?

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑