Oorspronkelijk is een clafoutis een Frans dessert met kersen. Maar het is ook heerlijk met een hartige vulling, zoals wortel, snijbiet en erwtjes.
Door de geraffineerde combinatie van vanille en knoflook is deze versie heel verfijnd van smaak. Deze combinatie kun je zelfs als knoflook-vanille-zout kopen, ontdekten we in de specerijenwinkel van Alfons Schuhbeck in Hamburg (hebben we eerder ook als eens gebruikt in zijn recept voor St. Jakobsschelpen met vanilleboter).
En het is weer eens wat anders dan een quiche, die door het deeg ook wat zwaarder is (overigens is ‘quiche’ één van de meest gezochte zoektermen op deze site – dus voor al die mensen: probeer eens een clafoutis!).
De onvolprezen kampioen van de clafoutis blijft natuurlijk Bakker Baard in de Westergasfabriek die ze in werkelijk alle soorten en maten bakt. Maar deze variant zou bij hem op de kaart niet misstaan. Wij hebben het recept uit het zomernummer van Der Feinschmecker.
Recept voor hartige clafoutis met mosterdboter
Men neme
Genoeg voor 4 personen
Voor de groenten:
- 500 gram verschillende groenten; wij gebruikten deze keer wortel, snijbiet, erwten en lente-uitjes. Maar je kunt ook broccoli, meiraapjes, spinazie of verse tuinbonen, artisjokken of sugarsnaps gebruiken. In welke combinatie je maar lekker vindt.
- klein bosje kervel of peterselie, fijngesneden
- boter om vorm in te vetten
Voor het beslag:
- 4 eieren
- 150 ml room
- 150 ml melk
- 100 gram verse roomkaas
- 1 vanillestokje
- 2 tenen knofllook
- 40 gram bloem
- mespunt chilipoeder
- zout & peper
Voor de saus:
- 80 gram boter
- 1 eetlepel mosterd (wij gebruikten een milde van Bautzen)
- 1 theelepel honing
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Maak de groenten schoon en snijd in grove stukken.
- Blancheer de groenten in kokend water met wat zout: de stevige groenten zoals wortel en meiraap zo’n 4 minuten, de lichtere groenten zoals spinazie of snijbiet, erwtjes en boontjes zo’n 2 minuten.
- Giet af en meng met de kervel of peterselie.
- Vet een vorm van 24 centimeter (of 4 kleine van ongeveer 10 centimeter) in met boter en schik hierin de uitgelekte groenten.
- Meng de bloem, kaas, eieren, vanille, knoflook, room en melk in een keukenmachine tot een glad beslag. Breng dat op smaak met peper & zout en chili.
- Giet het beslag over de groenten, zodat deze net niet onder staan – dan zie je de vrolijke kleurtjes nog.
- Bak de clafoutis zo’n 45 a 55 minuten tot deze goudbruin in. Eventueel doe je, als hij snel bruin wordt, er al eerder wat bakpapier over.
- Smelt de boter geleidelijk in een klein pannetje. Klop hier de mosterd en honing door tot een gladde saus.
- Dien de clafoutis op met de warme saus. En bijvoorbeeld een knapperige salade van kropsla.
Mis nooit meer iets lekkers
Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.