In mei maakten we een wandeltocht in Turkije, The West Lycian Way aan de Turkse Zuidkust. Prachtig pad, onbedorven natuur met idyllische baaien en stranden. En hoewel we vaak in simpele pensions logeerden, is lekker eten in Turkije niet moeilijk.

Zwaard- en inktvis

Aan zee bij Öludeniz bijvoorbeeld heerlijke zwaardvis kebab en gevulde pijlinktvis. De zwaardvis was met stukken citroen en laurierbladen aan de spies gegrild, veel malser dan we ooit gegeten hadden.

De inktvis was gevuld met olijven, rozijnen, pijnboompitten en kruiden. Daarbij krijg je altijd enorm veel rauwkost, rijst en gebakken aardappelen.

gevulde inktvis in turkije

Biertje in Olive Garden

The Olive Garden bij Kabak was de meest paradijselijke plek waar je heerlijk kon aanliggen op het terras met een Efes en uitzicht op zee. Ze koken daar ook heel goed, bijvoorbeeld dit stoofpotje van kip en paprika.

24/7 bij Restaurant Eylul in Dalyan

In Dalyan hebben we lekker gegeten bij Restaurant Eylül, een simpel en goedkoop tentje voor locals, 24 per dag open.

Je bestelt aan de toog en de kok doet alle pannen even voor je open. Dan is het moeilijk kiezen. We aten (teveel) verschillende gerechtjes, zoals dikke yoghurt met waterkers, gestoofde tuinbonen, gebakken lamslever, rijst met waterspinazie.

Visrestaurant Gel Gör

Ook hebben we daar geluncht bij Gel Gör, een goed visrestaurant. Als mezze hadden we o.a. salade van inktvis en ceviche van zeebaars met uien en peper. En als hoofdgerecht een perfect gegrilde zeebaars van de houtskoolgrill. We waren verbaasd hoe schaars en duur vis is aan deze kust. Zou dat komen door de visquota in de Middellandse Zee? Er wordt weinig vis gegeten, meestal inktvis of forel nota bene.

Lekker eten in Turkije: mezze bij Gel Gör Balik Restaurant in Dalyan met salade van inktvis en ceviche van zeebaars met uien en peper

BBQ’en met Kapitan Osman

En met onze boottocht door de delta van Dalyan maakte kapitein Osman een geweldige barbecue aan boord. Hij had zelf een barbecue-rooster aan het achtersteven van zijn boot gemonteerd.

Zoals altijd was het veel te veel: kip, lamskebab, omelet, salade, rijst, brood. De restjes voerden we aan de zeeschildpadden die daar gelokt werden met versgevangen krabbetjes. Die we trouwens zelf ook nog aten (de krabben, niet de schildpadden – we zouden niet durven).

Ook lekker:

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

2 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.