Lekker eten in Turkije

Lekker eten in Turkije

In mei maakten we een wandeltocht in Turkije, The West Lycian Way aan de Turkse Zuidkust. Prachtig pad, onbedorven natuur met idyllische baaien en stranden. En hoewel we vaak in simpele pensions logeerden, is lekker eten in Turkije niet moeilijk.

Lekker eten in Turkije: gevulde pijlinktvis

Aan zee bij Öludeniz bijvoorbeeld heerlijke zwaardvis kebab en gevulde pijlinktvis. De zwaardvis was met stukken citroen en laurierbladen aan de spies gegrild, veel malser dan we ooit gegeten hadden.

De inktvis was gevuld met olijven, rozijnen, pijnboompitten en kruiden. Daarbij krijg je altijd enorm veel rauwkost, rijst en gebakken aardappelen.

Lekker eten in Turkije: eerst een biertje van Efes
Lekker eten in Turkije: gestoofde kip met paprika en rozemarijn

The Olive Garden bij Kabak was de meest paradijselijke plek waar je heerlijk kon aanliggen op het terras met een Efes en uitzicht op zee. Ze koken daar ook heel goed, bijvoorbeeld dit stoofpotje van kip en paprika.

Lekker eten in Turkije: mezze bij Eylül Restaurant, Dalyan
Lekker eten in Turkije: yoghurt met waterkers, gestoofde tuinbonen, gebakken lamslever, rijst met waterspinazie bij Eylül Restaurant, Dalyan

In Dalyan hebben we lekker gegeten bij Restaurant Eylül, een simpel en goedkoop tentje voor locals, 24 per dag open.

Je bestelt aan de toog en de kok doet alle pannen even voor je open. Dan is het moeilijk kiezen. We aten (teveel) verschillende gerechtjes, zoals dikke yoghurt met waterkers, gestoofde tuinbonen, gebakken lamslever, rijst met waterspinazie.

Lekker eten in Turkije: mezze bij Gel Gör Balik Restaurant in Dalyan met salade van inktvis en ceviche van zeebaars met uien en peper
Lekker eten in Turkije bij Gel Gör Balik Restaurant in Dalyan: verse gegrilde zeebaars

Ook hebben we daar geluncht bij Gel Gör, een goed visrestaurant. Als mezze hadden we o.a. salade van inktvis en ceviche van zeebaars met uien en peper. En als hoofdgerecht een perfect gegrilde zeebaars van de houtskoolgrill. We waren verbaasd hoe schaars en duur vis is aan deze kust. Zou dat komen door de visquota in de Middellandse Zee? Er wordt weinig vis gegeten, meestal inktvis of forel nota bene.

Lekker eten in Turkije met Kapitan Osman die de lunch voorbereid
Lekker eten in Turkije met Kapitan Osman grilt de kebab
Lekker eten in Turkije met Kapitan Osman: kebab, gegrilde pepers, omelet en veel salade
Lekker eten in Turkije met Kapitan Osman: verse krab

En met onze boottocht door de delta van Dalyan maakte kapitein Osman een geweldige barbecue aan boord. Hij had zelf een barbecue-rooster aan het achtersteven van zijn boot gemonteerd.

Zoals altijd was het veel te veel: kip, lamskebab, omelet, salade, rijst, brood. De restjes voerden we aan de zeeschildpadden die daar gelokt werden met versgevangen krabbetjes. Die we trouwens zelf ook nog aten (de krabben, niet de schildpadden – we zouden niet durven).

Mis nooit meer iets lekkers
Wil je voortaan op de hoogte blijven van al dit lekkers op Wat aten zij? Meld je aan voor de updates en ontvang dan zo’n 1 of 2x per maand een bericht in je mailbox.

Doe mee met de conversatie

2 reacties

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.