Van de zomer hebben we een reis gemaakt langs de Hanzesteden Hamburg, Lübeck, Wismar en door Mecklenburg Vorpommern (“MeckPomm”).

Lekker eten in Hamburg & MeckPomm
Hamburg & MeckPomm: Curry Wurst bei Garagen

Hamburg is een levendige, groene stad met veel water waar je lekker kunt eten: op straat of in restaurants en café’s. In allerlei keukens van heinde en verre. Maar zeker ook uit de omgeving.

We waren opnieuw verbaasd dat je in Duitsland vaak zo goed en voordelig kunt eten. Soms voor de helft van wat je in Nederland betaalt, maar met betere kwaliteit en service.

Slow Food Restaurant Nil in Hamburg
Slow Food Restaurant Nil in Hamburg

In Hamburg aten we heel goed bij Restaurant Nil, dat in de Slow Food traditie kookt met biologische regionale producten. We aten onder meer een ouderwetse fricassee van kip, morieljes en groentjes; een lamskarree van Müritzlamm en fijne desserts met perziken, amandel blanc manger en bosbessen.

Nil zit in een leuke, beetje alternatieve wijk, het Schanzenviertel, met een groot oud slachtterrein. Daar zitten ook meer hippe restaurants, waaronder Die Bullerei, van TV kok Tim Mälzer.

Syrisch restaurant Saliba in Hamburg
Mezze bij Syrisch restaurant Saliba in Hamburg

Een andere ontdekking was Saliba, hartje centrum onder de Alsterarkaden, leuk voor een lunch buiten onder de arcaden. Ze serveren verfijnde Syrische keuken, zeker in deze tijden goed om te steunen. We aten allerlei heerlijke vers gemaakte mezze, waaronder falafel met een knapperige korst van sesamzaad, tabouleh, muhamarra en gegrilde aubergine. Ze organiseren trouwens ook reizen naar Syrië en Uzbekistan, zolang dat nog gaat…

Goed gebak bij Café Gnosa in Hamburg
Goed gebak bij Café Gnosa in Hamburg

Voor lekkere koffie, taart en croissants moet je naar Cafe Gnosa, een gezellig gay cafe in de leukste straat van St.Georg, die Lange Reihe. Met eigen Konditorei en charmante en goedgebekte bediening.

Tee Kontor im Wasserschloss in Hamburg
Merengue van kruisbessen bij Wasserschloss in Hamburg

In de Speicherstadt, een fascinerende 19e eeuwse buurt met alleen maar pakhuizen, vonden we een leuk cafe, annex theewinkel, Wasserschloss, waar je hele goede thee kunt drinken en kopen. Specerijen kun je daar helaas niet meer kopen, dat kun je tegenwoordig bij Schuhbeck’s Gewürzladen.

Het Literaturhaus Cafe is de plek voor een zondags ontbijt in een mooie zaal met kroonluchters, het zat dan ook helemaal vol.

Uitgebreid ontbijt in Literaturhaus Café in Hamburg
Overal plaatselijke aardbeien te koop in Hamburg en MeckPomm

Grappig: in verschillende plaatsen zagen we deze felrode aardbeien-kotten, als ware het frietkotten. Steeds bemand door een aardbeienproducent uit de buurt. Die zo zijn/haar afzetplek midden in de stad heeft.

Op het platteland van MeckPomm verzeilden we in het aangename stadje Klütz, tussen Lübeck en Wismar. Daar staat een Frans aandoend landhuis met hotel en tuincafe Landhaus SophienhofZe hebben lekkere zelfgebakken taart en Flammkuchen. Je zit daar fijn op het terras in een mooie tuin. In het dorp is ook een bijzondere kwekerij en het Uwe Johnson literatuurhuis.

Op de huid gebakken snoekbaars uit MeckPomm met cantharellen en gnocchi in Waren
Een goed glas Schöfferhofer Weizen in Lübeck

MeckPomm is op zich geen culinaire attractie, maar als je de simpele streekgerechten kiest, is het meestal goed en veel. We aten bijvoorbeeld vaak Matjes mit Bratkartoffeln (nieuwe haring met gebakken aardappelen), vaak gerookte vis, Zander (snoekbaars, gebakken op de huid), of Sülze (zure zult) met gebakken aardappelen en augurken. Een goed glas Hefeweizen erbij en je bent helemaal voldaan.

Krijg je overal in Hamburg & MeckPomm: Sülze mit Gurken und Bratkartoffeln

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

8 reacties

Hartstikke leuk, zeg! Mooi verslag ook. Ik ben ook net terug uit Hamburg (citytrip) en heb er eergisteren over geblogt. Toeval :)
Deel 2 van mijn reportage volgt nog. Maar zeker weten dat die stad een echte aanrader is!

Ik ga zeker een keer terug, want ik heb nog niet op de helft van de plekken kunnen eten die op mijn verlanglijst stonden. Goed om te weten dat je een smakelijke ervaring in restaurant Nil hebt gehad. Veel spijt dat een dineetje daar er nog niet van gekomen is.

Intrigerend blijft het. Waarom kan je in Duitsland voor minder geld betere kwaliteit en service krijgen? Jaagt onze arbowet de horeca op kosten? Is de groothandel in de greep van een oligopolie? Is de huur hoger? Hoe vragen we zoiets op Quora…

Wij waren afgelopen zomer wederom in Berlijn en ook daar viel ons op dat het eten ( nog steeds) goedkoper is dan bij ons, maar vooral de aangename bediening.
Weldaad deze hoffelijkheid.

We waren opnieuw verbaasd dat je in Duitsland vaak zo goed en voordelig kunt eten. Soms voor de helft van wat je in Nederland betaalt, maar met betere kwaliteit en service.

Ik kom al jaren in Duitsland, langs de Rijn, in Berlijn, in Keulen, in Lübeck, overal is het goedkoper en overal is de service perfect. Zelfs in de eenvoudigste kroeg eet je lekker en vaak beneden een tientje (een eurotientje). Mijn lievelingsgerechten: Eisbein en Pfifferlinge (trompetjes, of cantharellen. Maar ook de salades i Duitsland zijn een verrukking. Probeer ook maar eens Saumagen (de Duitse variant van de bij ons helaas met een lantaarntje te zoeken rolpens), Maultaschen, of Pfefferpotast. het is allemaal verukkelijk en men is trots en blij als je een gerecht uit de streek bestelt. En gelukkig; Duitsland is niet ver.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.