Deze blancmange (sommigen zeggen ook blanc manger) is een heerlijk dessert van amandelen met de laatste frambozen en perziken. Met daarbij een knapperige caramel van amandelen.

Het is een beetje geïnspireerd door het dessert dat we in Wijncafé Worst aten (ziehier onze impressie daarvan – zeer aan te bevelen overigens). Daar zat de blancmange in een klein weckpotje. Met daarboven op een ingemaakte perzik. Daarmee iets te nat naar onze smaak. Dat kan nog net wat lekkerder, dachten we toen.

En we dachten aan de brander die we nog niet zo vaak gebruikt hebben, maar waarmee we altijd al perziken hebben willen roosteren. En aan een fragment van Angélique Schmeinck op 24Kitchen, waarin ze in een handomdraai krokante amandelcaramel maakt. En de ultieme combinatie was duidelijk.

De klassieke blancmange of blanc-manger wordt gemaakt van amandelmelk, suiker en wat gelatine. Die amandelmelk kun je makkelijk zelf maken, duurt alleen even. Kijk bijvoorbeeld hier hoe dat gaat.

Wij kozen de gemakkelijke weg: amandelmelk uit een pak (zoals van Provamel, verkrijgbaar bij verschillende bio-winkels).

Blancmange aux amandes @ Flickr

Recept voor blancmange

men neme

Genoeg voor zo’n 5 personen:

  • 250 gram gepelde amandelen
  • 1 deciliter koud water
  • 1 deciliter melk
  • 225 gram suiker
  • 21 gram gelatineblaadjes
  • 1/2 liter slagroom
bereiding

Ongeveer 3 kwartier werk en daarna een paar uur laten opstijven:

  1. Maak eerst de amandelmelk (of gebruik 2 dl kant en klare amandelmelk en sla deze stap over): wrijf de amandelen fijn in een vijzel en voeg eerst het water en dan de melk geleidelijk toe. Meng dit met de suiker en verwarm dit een aantal minuten op matig vuur – niet laten koken. Neem de amandelmelk van het vuur en zeef het door een schone linnen doek.
  2. Week de gelatineblaadjes in wat water. Knijp ze uit en los ze op in de amandelmelk.
  3. Klop de slagroom en meng dit met de inmiddels lauwe amandelmelk.
  4. Vet één grote of verschillende kleinere vormen in en giet daar alles in. Laat deze een paar uur in de koelkast opstijven.

Voor de geroosterde perziken kijk je even hier op BBC Food. En op 24Kitchen voor de aanwijzingen voor de krokante amandelen – hoeveelheden komen niet zo nauw.

Blancmange aux amandes

Wij deden er ook nog wat losse frambozen bij. Maar die zou je ook nog even kort door kunnen koken met wat suiker tot een mooie saus. Helemaal lekker overdadig!

Ook lekker:

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Processing…
Success! You're on the list.

4 reacties

Het moderne recept van Carème: amandelmelk (1 deel amandelen op 5 delen water, geplet in een mortier en verschillende keren uitgeperst), dus amandelmelk gebonden met gelatine en gesuikerd.

Op zoek naar een recept voor een bijzonder desert kwam ik bij blanc manger.
Ik ga niet zelf amandelmelk maken hoeveel heb ik dan nodig?
Ik veronderstel 1 dl. ?
Wat een heerlijke recepten heb je toch steeds, bedankt hoor!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.