Frito misto alla Piazzesse

Knapperige fritto misto alla Piazzese

Knapperig gefrituurde courgette, aubergine, artisjok, visjes en inktvis in een licht gistbeslag.

Ooit kwam ik thuis met een nieuwe grote flat screen TV. Ter vervanging van ons draagbare mini-tv’tje. En prompt werd ik bijkans uitgescholden door vrouwlief. Zo’n bakbeest in ons huis, hoe haal je het in je hoofd! Inmiddels kijkt ook zij liefst in muurvullend HD.

Hopelijk gaat het met de nieuwe friteuse net zo. In een moment van zwakte online bij Bol besteld, volgende dag bezorgd: gigantische doos met glimmend gevaarte. Weer een bakbeest, nu letterlijk.

Maar met deze fritto misto heb ik kritiek tijdig weten te verstommen. Want hierom ging het mij: knapperige verse gefrituurde hapjes zoals deze fritto misto van groenten en zeebeestjes. Met een beetje aioli en salade. Niks geen kleffe vette bek.

We gebruikten een recept uit Giorgio Locatelli’s Made in Sicily als uitgangspunt, met wat aanpassingen.

Als groenten gebruikten we wat courgette, aubergine (in plakken) en artisjok (eerst nog even schoongemaakt en in achten geblancheerd). Locatelli gebruikt vooral kleine stronkjes bloemkool en kardoen. En verder wat verse ansjovis in hun geheel, wat garnalen en pijlstaartinktvis (in ringen en tentakeltjes). Alles gedoopt in een licht gistbeslag.

fritto misto

Recept voor beslag voor fritto misto

men neme

voor 4 personen:

  • 250 gram bloem
  • 1 ei
  • 150 ml water
  • 10 gram verse gist
  • olie om in te frituren
bereiding
  1. Doe de bloem in een kom, maak een kuiltje en brokkel daarin de gist. Doe er een eetlepel van het water bij en laat de gist even papperig worden in een paar minuutjes. Kluts het ei en meng het met de bloem en gist, terwijl je er rustig wat water bijgiet. Tot een stevige beslag.
  2. Verhit de olie (wij bakten in arachide olie – zonnebloem olie kan ook) tot 170 graden (of tot een stukje broodkruim meteen gaat borrelen in de olie)
  3. Doop steeds de stukjes groenten, visjes of ringetjes in het beslag en bak in de olie tot licht goedbruin. Niet te veel tegelijk. Haal het er weer uit en laat even op een keukenpapier uitlekken. En dan meteen opdienen.

Volgende frituurprojecten zijn de aubergine kroketten uit Yotam Ottolenghi’s Plenty en de garnalenkroketten uit De Banketbakker van Cees Holtkamp. Wordt een mooie herfst.

Knapperige fritto misto alla Piazzese

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.