Uit Polpo: zijdezachte soep van venkel en kikkererwten

Uit Polpo: zijdezachte soep van venkel en kikkererwten

Heerlijke soep uit het prachtige Venetiaanse kookboek Polpo van Russell Norman.

Russell Norman heeft in London inmiddels 3 restaurants onder de naam Polpo. Losjes geïnspireerd op de Venetiaanse bàcaro, enigszins vergelijkbaar met een tapasbar. Je drinkt er wijn of een aperitief en smikkelt er van de cichèti: allerlei kleine hapjes en gerechten in oneindige variaties.

En daar heeft hij nu een prachtig kookboek over uitgebracht: Polpo: a Venetian cookbook (of sorts). Zeldzaam mooi verzorgd met prachtige foto’s van Jenny Zarins en eenvoudige, klassieke typografie. Geen opsmuk, wel stijl.

Met bovenal allemaal heerlijke gerechten. We hebben er al verschillende uitgeprobeerd. Deze soep bijvoorbeeld: grotendeels gepureerde venkel, kikkererwten en prei. We verzonnen er zelf nog wat gerookte forel en waterkers bij. Maar kan zeker ook zonder.

Zijdezachte soep van venkel en kikkererwten met gerookte vis

Recept voor soep van venkel, kikkererwten en prei

men neme

Voor 4 personen, als voorgerecht:

 • 1 blikje kikkererwten (400 gram); uitgelekt (of zet droge kekers een nacht in de week, en kook ze de volgende dag in de bouillon)
 • 1 liter kippenbouillon
 • mespuntje chilivlokken
 • olijfolie
 • 1 sjalotje, kleingesneden
 • 1 stevige prei, in ringen van ongeveer 1 cm
 • 2 venkelknollen, in plakken van ongeveer 1 cm
 • zout & peper
 • Eventueel nog wat filetjes gerookte forel en wat waterkers voor de garnering
bereiding

Ongeveer half uur:

 1. Zet de bouillon op het vuur, breng deze tot net onder het kookpunt; voeg hier de uitgelekte kikkererwten en de chillivlokken aan toe.
 2. Smoor in een andere pan het sjalotje, de prei en de venkel in wat olijfolie, tot alles zacht is. Doe dan de groenten bij de bouillon met de kikkererwten en laat nog een minuutje of 10 zachtjes doorkoken.
 3. Neem ongeveer een kwart van de groenten en kikkererwten uit de pan en houd deze apart. Met een staafmixer mix je de rest mooi glad. Doe de apart gehouden groenten weer terug en de pan. En breng alles op smaak met zout & peper.
 4. Serveer in diepe, liefst voorverwarmde borden. Eventueel met een gerookt visje erover. Of wat blaadjes groen, zoals waterkers. En wat geroosterd brood. Maar in ieder geval met een scheut olijfolie en nog een draai van de pepermolen.

We gaan de komende tijd nog meer maken uit dit prachtige boek – wat ons betreft kookboek van het jaar (helaas niet genomineerd in Kookboek van het Jaar 2012 – volgend jaar misschien?).

Update: inmiddels heeft Polpo meegedaan aan de verkiezing van 2013 – wij stemden er op – en: gewonnen!

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

2 reacties

Polpo is ontzettend leuk! Net als Polpetto en Mishkins trouwens (van dezelfde enthousiaste eigenaren). Deze soep heb ik er niet gehad, maar ziet er ontzettend goed uit: lekker ook met die toevoeging van gerookte forel. Ga ik proberen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.