Gestoofde linzen met knoflookworst

Gestoofde linzen met knoflookworst

Een hartverwarmend herfstgerecht: pittige, gestoofde linzen met een fijne worst. Die komt van de Pasteibakkerij, een verse Franse knoflookworst (saussicon de Paris à l’ail) die in z’n plastic verpakking gekookt wordt.

Later zagen we dit recept in ons huidige favoriete kookboek Polpo dat zich baseert op de Venetiaanse keuken. Daarin wordt het met cotechino gemaakt, een Italiaanse verse varkensworst. Prima te vervangen door een gekookte worst of lichtgerookte worst.

Recept voor gestoofde linzen met knoflookworst

men neme

Genoeg voor voor 4 personen met stevige honger:

 • 1 grote verse worst
 • 400 gr. linzen (Puy linzen of kleine bruine linzen)
 • 3 EL olijfolie
 • 2 grote wortelen, fijn gesneden
 • 3 bleekselderie stengels, fijn gesneden
 • 1 ui, fijn gesneden
 • 3 knoflooktenen, fijn gesneden
 • Tijm, ± 5 takjes
 • 1 handvol platte peterselie, gehakt
 • 1 EL Dijon mosterd
bereiding

Alles bij elkaar heb je ongeveer 45 minuten nodig:

 1. Kook eerst de linzen in 20-30 minuten gaar. Voeg in dit stadium nog geen zout toe, anders blijven de linzen hard. Giet ze af.
 2. Kook of verwarm intussen de worst. Deze kan het beste in z’n plastic verpakking gegaard worden in zacht kokend water (zo’n 20-30 min).
 3. Terwijl linzen en worst koken, kun je de groente aanfruiten. Verhit de olijfolie in een grote zware pan en fruit de gesneden groente, knoflook en tijm. Als de groente zacht is, kun je de afgegoten linzen toevoegen en eventueel een beetje water als het geheel te droog is. En nog even kort samen stoven.
 4. Meng de gehakte peterselie en mosterd door de linzen, breng op smaak met zout en peper. Haal de gare worst uit de verpakking en snijd hem in plakken. Leg de plakken worst op de linzenstoof en serveer extra mosterd bij het gerecht aan tafel.

Mis nooit meer iets lekkers
Wil je voortaan op de hoogte blijven van dit soort lekkers op Wat aten zij? Meld je aan voor de updates en ontvang dan een paar keer per maand een bericht in je mailbox.

2 reacties

 1. Ciao Toni,
  Dit gerecht is wat we in Italië ‘lenticchie con zampone’ noemen. Verrukkelijk (zegt een vegetariër). De Italiaanse traditie zegt dat dit gerecht niet mag missen bij het Oud en nieuw diner, omdat anders het nieuw jaar een mager (lees: zonder geld) jaar wordt.
  Goed in deze crisis tijden vooruit te plannen ;-)
  Liefst,
  Fede

 2. Dan gaan we het zeker met Oud en Nieuw maken! ‘Zampone’ is toch varkenspoot? Ook spannend om eens te proberen…

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Wat aten zij?

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑