Althans: ze krijgt de Johannes van Dam-prijs, namens de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Voor de verspreiding van de kennis van de gastronomie. Claudia en Johannes waren gisteren bij de bekendmaking hiervan. Klein feestje voor culi-historici.

Claudia Roden schreef vele prachtige boeken over de culinaire geschiedenis van verschillende Mediterrane en Midden-Oosterse keukens zoals die van Libanon, Spanje, Italië, Marokko en zeker ook de Joodse keuken. Allemaal keukens met vele kruisbestuivingen en invloeden buitenaf. Die ze dan ook minitieus optekent met verhalen en gerechten. Niet alleen uit historische bronnen, maar ook op basis van de mensen die ze er ontmoet.

Ze was hier bij de bekendmaking op de UvA. Een mooie gelegenheid om haar jongste boek The Food of Spain te laten signeren. Die pen had ze toch al in de aanslag.

Kookboeken 7 Daagse

Overigens: deze gelegenheid was ook de aftrap van de Kookboeken7daagse. Die start morgen, 10 november: een week lang kun je bij verschillende boekhandels mooie kookboeken kopen. Bij €12,50 of meer krijg je het mooie blad Genot er gratis bij (hier een online voorproefje). Dat is dan weer de nieuwste niche in tijdschriftenland: een tijdschrijft over kookboeken. What’s next?

Mis nooit meer iets lekkers
Wil je voortaan op de hoogte blijven van dit soort lekkers op Wat aten zij? Meld je aan voor de updates en ontvang dan een paar keer per maand een bericht in je mailbox.