Op 13 december is het groot feest op Sicilië ter ere van Santa Lucia di Syracusa. De bakkers zijn op die dag dicht. Dus slaat men uitgebreid aan het frituren: vooral arancini, maar ook kroketten en panelle (kikkererwtenkoekjes). Sint Febo kennen ze daar niet.

Arancina of arancino?

Verder kan men dan de hele dag discussiëren of deze rijstballetjes zo nou arancina of arancino moeten heten (of in meervoud: arancini of arancine). Komt er op neer dat ze vooral in oosten en zuiden van Sicilië de peervormige mannelijke variant maken. En meer naar het westen, zoals in Palermo, de vrouwelijke ronde vorm. Voor de smaak maakt het trouwens niet uit.

Zelf maken het lekkerst

Inmiddels is het ons zelf ook gelukt: de perfecte arancine maken (de vrouwelijk ronde dus). Het is de ultieme snack: knapperig, tikje vet en aromatisch.

Hier en daar zijn ze ook regelmatig vers te krijgen in Amsterdam (zoals bij Casa di Maggio, Cibo e Vino en Pasta e Panini). Maar je moet ze dan thuis weer opwarmen en dan krijg je ze niet zo lekker knapperig als wanneer ze net uit de frituur komen. Dus zelf maken is nog lekkerder.

Restje risotto verwerken

Eerst maak je een goede risotto of je zorgt dat je wat overhoudt wanneer je het toch al maakt. Die laat je afkoelen. En vervolgens draai daar mooie balletjes van (of peertjes, zoals in Syracuse).

Santa Lucia: het grote arancini feest

Vele varianten

De vulling kan variëren. Wij deden in dit geval een blokje fontina in de risotto met porcini. Maar je kunt ook bijvoorbeeld wat rage bolognese gebruiken in het midden van een balletje saffraanrisotto met wat erwtjes en gerookte cacciocalllo.

Onze favoriet is die met pistache, saffraan en pecorino.

De balletjes wentel je dan nog even in wat bloem, ei en tenslotte paneermeel. En dan frituur je ze in een paar minuten op 170 graden tot goudbruin. Presto!

Ook lekker:

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

4 reacties

Arancini zijn de reden dat ik een frituur heb aangeschaft! Bij restaurant De Italiaan in Amsterdam staan ook heerlijke op de kaart.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.