Walnootpesto van Locatelli: sugo alle noci

Nu de feestdagen voorbij zijn, heb je weer zin in gezonde, vegetarische en voordelige winterkost. De walnootpesto van Locatelli past daar perfect bij, een heerlijk winters alternatief voor basilicum pesto. Uit zijn Made in Italy, onze bijbel.

In Liguria maken ze zo ook de Tocco de Nuxe, in verschillende varianten, onder andere met met verse majoraan er door. Maar wij deden het nu eenvoudig, met alleen walnoten, knoflook, Parmezaanse kaas en olijfolie.

Je kunt ook een voorraad maken en deze in een steriele pot met een flinke laag olie erop zeker twee weken bewaren. Walnootpesto is lekker met pasta maar bijvoorbeeld ook met gekookte bietjes.

Recept voor pasta met walnootpesto van Giorgio Locatelli

men neme

voor 4 personen

  • 1 kilo walnoten in de schil (voor een ruime hoeveelheid of voorraad)
  • 2 knoflooktenen (geperst)
  • Extra vergine olijfolie
  • Flinke hand geraspte Parmezaanse kaas
  • Pasta (tagliatelle of spaghetti)
bereiding
  1. Kraak de walnoten en rooster ze zo’n 4-5 minuten op een bakplaat in de oven op 170 graden, zodat ze geurig en goudbruin zijn. Laat ze afkoelen.
  2. Maal de walnoten met 2 knoflooktenen in een keukenmachine of vijzel ze fijn. Voeg steeds wat olijfolie toe om de pesto smeuïg te maken. Breng op smaak met zout & peper. Hij moet vrij stevig zijn, dus niet zo vloeibaar als basilicumpesto. Deze pesto kun je nu prima bewaren in een steriele pot met een laag olie erop.
  3. Als je hem gaat verwerken, verwarm je de benodigde hoeveelheid pesto zachtjes in een sauteerpan met wat olijfolie. Voeg dan geraspte parmezaanse kaas toe en roer goed door elkaar. De saus mag niet koken, maar moet alleen zachtjes smelten.
  4. Kook de pasta en schep deze goed door de saus. Voeg wat kookwater toe van de pasta als de saus nog smeuïger moet zijn.

Tip: pasta nooit spoelen met water na het koken. En ook geen olijfolie er door doen: dan blijft de saus niet goed meer aan de pasta hangen. En daar gaat het nou net om. Dus meteen na het afgieten door de saus scheppen en opdienen.

Dit is ook heel lekker met spruitjes (kort gestoomd en dan nog even kort gebakken met wat broodkruim) of rucola salade. Maar je kunt ook variëren:

  • Maal bijvoorbeeld wat rucola door de pesto, dan wordt ie iets groener maar ook wat bitterder.
  • … of verwarm de pesto in wat room of crème fraîche voor een zachter (maar ook vetter) resultaat.

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Processing…
Success! You're on the list.

1 reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.