Bij Heston Blumenthal denk je meteen aan moleculaire acrobatiek: uren experimenteren met ingewikkelde apparaten. Op zoek naar perfectie. Hij doet niet anders in zijn 3 sterren restaurant The Fat Duck. Leuk om naar te kijken maar verder niet helemaal aan ons besteed om allemaal zelf te gaan doen.

In deze serie How to cook like Heston gaat het anders, veel eenvoudiger. Nog steeds wetenschappelijk onderbouwd (Harold McGee adviseerde) maar nu met simpele ingrediënten in gerechten voor gewone stervelingen. Ei koken, biefstuk bakken, kip braden, van die dingen.

Hij laat zien hoe je met slimme trucjes veel beter resultaat krijgt. Bijvoorbeeld je entrecote eerst 2 dagen onbedekt in de koelkast leggen om te drogen. En bij het bakken deze om de 15 seconden omdraaien zodat de hitte beter verspreidt.

Of hoe je een perfect zachtgekookt eitje kunt maken: door het eerst net aan de kook te brengen. En dan van het vuur af 6 minuten in dat water te laten staan onder een deksel.

How to cook like Heston

Met grappige huis, tuin en keuken experimentjes toont hij aan waarom die trucjes zo goed werken. Zo wordt met zichtbaar plezier ’s werelds langste kaasfonduedraad gemaakt. Of een kamer behangen met aardappelbehangplak.

Het blijft toch een beetje een mad professor, die Heston. Maar je krijgt er nu wel zin in om die perfecte biefstuk te bakken. En binnenkort gaan wij maar eens zo’n Scotch Egg maken.

Deze serie werd uitgezonden op Channel4, helaas in Nederland niet te ontvangen. Maar op YouTube staan de 6 afleveringen ook in redelijke kwaliteit. En de recepten van de serie zijn gewoon via de site van Channel4 te bekijken.

Mis nooit meer iets lekkers
Wil je voortaan op de hoogte blijven van dit soort lekkers op Wat aten zij? Meld je aan voor de updates en ontvang dan een paar keer per maand een bericht in je mailbox.