Amandel - polenta cake met bloedsinaasappel en Campari

We zijn lekker gemaakt voor dit recept uit Polpo, met een verleidelijke foto van rode sinaasappel-campari siroop die over de cake druipt. Het maakte de belofte waar en wordt zeker toegevoegd aan ons nog wat magere repertoire van desserts.

Het vergt wat oefening om de cake mooi gaar en luchtig te krijgen, gewoon een kwestie van uitproberen.

Recept voor amandel – polenta cake met bloedsinaasappel en Campari

Men neme

Voor 12 stevige stukken (cakevorm van ongeveer 23 cm doorsnee):

  • 8 bloedsinaasappels (of anders gewone perssinaasappels)
  • 350 g Griekse yoghurt
  • 600 g suiker
  • 4 eieren, losgeklopt
  • 250 boter, gesmolten
  • 350 g griesmeel of fijn maismeel (polenta)
  • 100 g gemalen amandelen
  • 100 ml Campari
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  2. Rasp de schil van 4 sinaasappels met een zesteur.
  3. Meng yoghurt, de helft van de suiker en eieren in een grote mengkom. Roer de gesmolten boter (niet te warm!) erdoor en tot slot alle droge ingrediënten en de sinaasappelzest.
  4. Giet de massa in een ingevette cakevorm of  ring en zet deze in de oven.
  5. Check of de cake na zo’n 20 minuten gaar is, door met een naald in de cake te prikken. Bij ons duurde het wat langer voordat ie gaar was, maar hij was ook weer iets te stevig geworden. Dus vaak checken.
    Almond-polenta cake with blood orange and Campari sauce
  6. Terwijl de cake afkoelt, kun je de siroop maken. Pers de helft van de bloedsinaasappels, schil de anderen en snijd deze in kleine stukjes – er mag geen wit meer aan zitten, dat wordt te bitter.
  7. Doe het sap en de stukjes met de resterende suiker en Campari in een sauspan. Breng dit langzaam aan de kook. Laat de siroop zachtjes sudderen en reduceren tot een redelijk dik vloeibare siroop. Schep zo nodig wit schuim eraf.
  8. Prik gaatjes in de bovenkant van de lauwe cake en schenk de siroop erover totdat ie geabsorbeerd is. Snijd de cake in plakken. Serveer met dikke yoghurt of vanille ijs en schenk er nog wat van de rode siroop met stukjes sinaasappel overheen.
Amandel - polenta cake met bloedsinaasappel en Campari

Mis nooit meer iets lekkers
Wil je voortaan op de hoogte blijven van dit soort lekkers op Wat aten zij? Meld je aan voor de updates en ontvang dan een paar keer per maand een bericht in je mailbox.