In afwachting van de lente eten we veel knol- en wortelgroenten. Die kun je heel makkelijk in de oven roosteren. Komt allemaal niet zo nauw met de hoeveelheden. Neem het wel royaal, de groenten slinken nog een beetje in de oven.
Knollen en wortels roosteren in de oven
Wij gebruikten een paar winterpenen maar ook van die modieuze en vrolijk paarse “oerwortelen” en peterseliewortel in grove stukken. En verder knolselderij in grote dobbelstenen en wat sjalotten in kwarten. Daarbij nog wat tenen knoflook (alleen gepeld maar verder in hun geheel, even platgeslagen).
Alles met een beetje olijfolie en wat takjes verse rozemarijn door elkaar geschud en ongeveer 60 minuten in de oven op 180 graden geroosterd.
Eendenborst zachtjes braden in eigen vet
Intussen hebben we de eendenborsten rustig gebraden in eigen vet. Snijd daarvoor eerst de vetlaag in tot net boven het vlees. In een mooi ruitpatroon, ongeveer 1 cm uit elkaar. En dan leg je ze op de vetkant in de droge hete pan. Voor je het weet, smelt een groot deel van het vet.
Vaak gieten we halverwege wat vet af, zodat de korst nog iets knapperiger kan worden. Dat vet kun je nog wel even bewaren – wel eerst even zeven – in een potje in de koelkast. Bijvoorbeeld voor de lekkerste bratkartoffelen.
De kunst is dan de eendenborsten zo te braden dat de vetlaag uiteindelijk helemaal is uitgebakken en het vlees binnen net gaar (idealiter met een kerntemperatuur tussen de 65 voor medium rosé en zo’n 80 graden voor well done – hier staan nog meer relevante kerntemperaturen) – ga uit van 15 à 20 minuten op laag vuur. Laat het nog even rusten in aluminiumfolie voordat je ze in mooie plakken snijdt.
Als je over hebt van de eenborst, geen probleem. In folie inpakken en volgende dag gebruiken voor een lekkere salade met donker fruit.
Met zijdezachte portsaus
Soms maken we er ook nog even een zoete port- of rode wijnsaus bij. Uit de losse pols: kook 4 glazen rode port met 1 glas gevogeltebouillon, flinke tak tijm, 1 eetlepel bramen/zwarte bessen jam, 1 geplette teen knoflook en 2 laurierblaadjes op hoog vuur in tot je een kwart van de vloeistof overhoudt. Zeef het. Breng op smaak. En klop er van het vuur 3 klontjes koude boter door. Serveer bij of over de eend.Ook lekker
Mis nooit meer iets lekkers
Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.
3 reacties
Dag!
Wat een smakelijk recept!
Ik reageer vooral op de peterseliewortel: waar koop jij die? Ik heb die ooit eens kunnen scoren bij een boerderijwinkel, maar daarna… En het is zoveel lekkerder dan pastinaak, die er als vorm erg op lijkt. Maar das niet mijn favoriet.
Ik ben erg benieuwd!
Dag,
Prakkie
prakkie.wordpress.com
Hallo Prakkie,
Wij kopen die peterseliewortel meestal bij Marqt (zit in Amsterdam, Rotterdam, Haarlem en in Den Haag) of bij EkoPlaza – die zitten verspreid over het hele land. En op de markt, bij een goede groentenboer kun je ‘m vast ook krijgen.
Dag Stein,
Hartelijk dank! Beide formules zijn me bekend. EkoPlaza zit sinds kort in mijn woonplaats. Een reden er nu eens te gaan kijken!
Dag!
Prakkie