In afwachting van de lente eten we veel knol- en wortelgroenten. Die kun je heel makkelijk in de oven roosteren. Komt allemaal niet zo nauw met de hoeveelheden. Neem het wel royaal, de groenten slinken nog een beetje in de oven.

Knollen en wortels roosteren in de oven

Wij gebruikten een paar winterpenen maar ook van die modieuze en vrolijk paarse “oerwortelen” en peterseliewortel in grove stukken. En verder knolselderij in grote dobbelstenen en wat sjalotten in kwarten. Daarbij nog wat tenen knoflook (alleen gepeld maar verder in hun geheel, even platgeslagen).

Alles met een beetje olijfolie en wat takjes verse rozemarijn door elkaar geschud en ongeveer 60 minuten in de oven op 180 graden geroosterd.

Eendenborst met wintergroenten uit de oven

Eendenborst zachtjes braden in eigen vet

Intussen hebben we de eendenborsten rustig gebraden in eigen vet. Snijd daarvoor het vetlaagje in tot net boven het vlees. In een mooi ruitpatroon, ongeveer 1 cm uit elkaar. En dan leg je ze op de vetkant in de droge hete pan. Voor je het weet, smelt een groot deel van het vet. Wanneer dat een mooi korstje is geworden draai de eendenborst nog even om.

Eendenborst zachtjes braden in eigen vet

De kunst is dan de eendenborsten zo te braden vet dat de vetlaag uiteindelijk krokant is uitgebakken en het vlees binnen net gaar (idealiter met een kerntemperatuur tussen de 65 voor medium en zo’n 80 graden voor well done – hier staan nog meer relevante kerntemperaturen). Laat het nog even rusten in aluminiumfolie voordat je ze in mooie plakken snijdt.

Mis nooit meer iets lekkers
Wil je voortaan op de hoogte blijven van al dit lekkers op Wat aten zij? Meld je aan voor de updates en ontvang dan zo’n 1 of 2x per maand een bericht in je mailbox.

Doe mee met de conversatie

3 reacties

 1. Dag!

  Wat een smakelijk recept!
  Ik reageer vooral op de peterseliewortel: waar koop jij die? Ik heb die ooit eens kunnen scoren bij een boerderijwinkel, maar daarna… En het is zoveel lekkerder dan pastinaak, die er als vorm erg op lijkt. Maar das niet mijn favoriet.

  Ik ben erg benieuwd!

  Dag,
  Prakkie
  prakkie.wordpress.com

 2. Dag Stein,

  Hartelijk dank! Beide formules zijn me bekend. EkoPlaza zit sinds kort in mijn woonplaats. Een reden er nu eens te gaan kijken!

  Dag!
  Prakkie

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.