Arme kabeljauw: die gaat ieder jaar helemaal naar het hoge noorden om bij de Lofoten te paaien. Maar dat weten die vissers daar natuurlijk ook. Die noemen deze kabeljauw in Noorwegen skrei. Rond deze tijd is het daar prijs en worden de kabeljauwen bij bosjes gevangen en opgehangen.

Letterlijk: staarten bij elkaar gebonden en over hoge staketsels gehangen om in de droge lucht te drogen. Stokvis wordt het dan. Op Foodtube staat hierover een mooi filmpje (het daarin getoonde Noorse gerecht doet ons daarentegen gruwelen).

Die kabeljauw wordt geëxporteerd naar heel Europa – vooral naar het zuiden. En in Venetië maken ze er dit heerlijke gerecht van.  Wij kochten een paar filets, bakten deze kort en serveerden deze op een linzenstoof en onder een frisse salsa verde.

gebakken skrei met salsa verde

Recept voor gebakken skrei met salsa verde

Naar een gerecht uit Polpo – a Venetian cook book (of sorts), genoeg voor zo’n 4 personen:

Men neme
  • handje verse platte peterselie
  • handje verse munt
  • handje verse basilicum
  • handje kappertjes
  • handje kleine augurkjes
  • 100 ml. olijfolie
  • 25 ml wijnazijn
  • 1 eetlepel mosterd
  • 750 gram kabeljauw -, of  skrei-filet of, nog delicater, de wangetjes!
  • 1of 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • citroensap van halve citroen

Ingredienten voor de linzenstoof: zie dit recept voor linzenstoof dat we al eerder postten.

Bereiding
  1. Maak eerst de salsa verde: hak de peterselie, munt, basilicum, kappers en augurkjes grof.
  2. Maak een vinaigrette van de olijfolie, wijnazijn en mosterd. En nog wat peper & zout. En meng deze met het gehakte groen. Zet even apart.
  3. Maak dan de stoof zoals dus beschreven in het eerdere recept voor een linzenstoof.
  4. Als de linzenstoof klaar is prepareer je de kabeljauw of skrei: beetje olijfolie erover en wat peper & zout. En dan kort een paar minuten bakken aan beide kanten in een hete bakpan. Het laatste minuutje doe je de fijngehakte knoflook er bij. En tenslotte nog een kneepje citroensap erover.
  5. Serveer de gebakken kabeljauw op de linzenstoof met een royale hoeveelheid salsa verder erover.

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Processing…
Success! You're on the list.

1 reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.