Wat aten zij - Runderschenkel met 60 tenen knoflook

Runderschenkel met 60 tenen knoflook, 24 uur in de oven

We waren op het Brandenburgse platteland, ongeveer een maand geleden. Het was nog winters en schraal. Maar wij waren te gast bij W. en A. voor een onvergetelijk middagmaal.

Heiligengrabe

Daarvoor had een enorme runderschenkel zo’n 24 uur in de oven gestaan, vergezeld van 60 tenen knoflook en 30 sjalotten. In zo’n 1,5 liter port. Het vlees was diepdoorstoofd, donker en zoet van de port maar krachtig van smaak. Heerlijk met de inmiddels zoete knoflook op het stevige brood. Heel geen fastfood.

Recept voor runderschenkel in Banyuls met 60 tenen knoflook

Het lijkt een enorme klus, maar dat is het niet. De oven doet het meeste werk. Je hebt wel een grote ovenvaste pan nodig. Het recept komt uit Beef (schreven we al eens eerder over).

Men neme

voor 6 stevige eters:

 • runderschenkel van zo’n 3 kilo
 • olijfolie
 • 30 sjalotten
 • 60 tenen knoflook (ongeveer 6 bollen), gepeld
 • paar eetlepels geconcentreerde tomatenpuree
 • 1,5 à 2 liter Banyuls of port
 • bosje verse tijm
 • 2 laurierbladen
 • 150 gram koude boter
 • stevig brood, liefst een donkere zuurdesemvariant
Bereiding

Dag 1, zo’n 24 uur voordat het gerecht klaar moet zijn:

 1. Verwarm de oven op 85 graden.
 2. Schil de sjalotten en knoflooktenen (kan in een paar seconden, kijk maar hier).
 3. Wrijf de schenkel in met peper & zout en braad deze in olijfolie rondom kort aan. Haal de schenkel uit de pan en houd even apart.
 4. Bak de sjalotten in het zelfde braadvet even kort aan en voeg dan de tomatenpuree toe en laat deze ook even kort bruinen. Blus met een scheut port of Banyuls en kook nog wat in.
 5. Voeg dan de knoflooktenen toe, samen met de schenkel, tijm en laurier. En giet de pan zo vol met de rest van de Banyuls of port dat alles onderstaat.
 6. Zet dit 24 uur in de oven. En ga iets leuks doen.

Dag 2, na 24 uur, half uur voor opdienen:

 1. Het vlees is nu donkerbruin en helemaal gaar, je plukt het zo van het bot. Licht het voorzichtig uit de pan en houd het warm. Haal ook de sjalotten en de tenen knoflook eruit. Ook de sjalotten houd je warm.
 2. De knoflooktenen kun je met een vork een beetje platdrukken.
 3. Zeef het overgebleven smoorvocht (de port/banyuls doortrokken van het vlees) en kook het in een aparte pan in tot ongeveer een derde. Zodat het nog net van de bolle kant van een lepel afloopt.
 4. Rooster het brood, bijvoorbeeld op een grillplaat. Of gewoon in een broodrooster.
 5. Haal intussen het vlees van het bot. Als het kan in plakken maar waarschijnlijk is het zo gaar dat het in stukken uit elkaar valt.
 6. Bind de ingekookte saus met de klontjes koude boter die je er door klopt. Niet meer laten koken. En op smaak brengen met peper & zout.
 7. Leg op ieder bord een snee geroosterd brood. Doe daarop een laag van de geplette knoflook. En daar dan weer een royale hoeveelheid van de runderschenkel. Er naast  een rijtje sjalotten met de saus erover.
 8. En dan heel rustig opeten en genieten. Samen met bijvoorbeeld een heerlijk glas Lagrein van Elena Walch.

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

3 reacties

Wat een goed recept! (En wat een berg knoflook – klinkt me als muziek in de oren.)
Stoofvlees maak ik graag en ik ben dan ook ontzettend benieuwd hoe dit slow food potje smaakt, na een dag in de oven. Hopelijk komt het er nog snel van, maar anders staat het bovenaan de lijst voor als het weer wat meer ‘stoof-weer’ is!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.