Gebakken polenta met paddenstoelen

OK, nog één keer echte winterse kost. Maar dan moet die lente zich maar eens melden. Dit wild zwijn vlees kwam nog uit de voorraad die we een tijdje geleden op de Veluwe insloegen. Het gestoofd wild zwijn maakten we al eens eerder, van Giorgio Locatelli: eerst het vlees 2 dagen in de wijn (en smaakmakers) marineren en daarna lang stoven.

We hebben er weer ruim van gegeten, nu met polenta en (1e dag) gebakken paddestoelen en met gegrilde radicchio (2e dag).

Die gebakken polenta met paddenstoelen was ook heerlijk. We kochten hem in een pak met gedroogde porcini erbij, zodat de polenta al een goede paddenstoelen smaak had.

Maar we kookten hem ook nog in paddenstoelenbouillon. Én we deden er nog wat truffelpasta door, bij gebrek aan een echte truffel. Zijn zwijnen nu eenmaal gek op.

Recept voor gebakken polenta met paddenstoelen zoals eekhoorntjesbrood en truffel

men neme

voor 4 personen:

 • 150 gram polenta
 • 1 liter paddenstoelen bouillon (bijvoorbeeld met Knorr Funghi Porcini – zou je altijd in huis moeten hebben)
 • handje gedroogde paddenstoelen (bijvoorbeeld eekhoorntjesbrood/porcini)
 • eventueel: truffelpasta of verse truffel
 • hand geraspte Parmezaanse kaas
 • olijfolie
bereiding

Ongeveer een uur van te voren:

 1. Week het gedroogde eekhoorntjesbrood een halfuurtje in wat warm water.
 2. Breng de paddenstoelenbouillon net tegen de kook. Giet er ook het weekvocht van de paddenstoelen nog bij. Doe er de polenta in. En laat deze onder voortdurend roeren gaar worden tot een stevige pap. Afhankelijk van de polentasoort duurt dit 5 (snelkookpolenta) tot 15 minuten (“normale” polenta).
 3. Hak het geweekte eekhoorntjesbrood in stukjes en doe ze door de pap. Net als de Parmezaanse kaas. En eventueel de truffelpasta of plakjes truffel. Zet het vuur uit.
 4. Neem een bakblik, smeer het in met wat olijfolie. Stort hierop de polenta tot een egale laag van ongeveer 1,5 centimeter. Dek af met wat huishoudfolie en laat rustig afkoelen tot het stevig is; duurt wel een uurtje.

Bakken of grillen van de polenta:

 1. Snijd de polenta, die inmiddels stevig is geworden, in plakken, repen of driehoeken.
 2. Bak deze in een koekenpan met wat olijfolie goudbruin. Of in een grilpan tot je mooie  strepen krijgt.
 3. Serveer met een wildstoof naar keuze.

Als je nog polenta overhebt kun je die (eenmaal gebakken) makkelijk nog een dag koel bewaren. En dan nog eens kort grillen.

gebakken polenta met paddenstoelen voor bij gestoofd wild zwijn @ Flickr

Mis nooit meer iets lekkers
Wil je voortaan op de hoogte blijven van dit soort lekkers op Wat aten zij? Meld je aan voor de updates en ontvang dan een paar keer per maand een bericht in je mailbox.