Workshop Slow ravioli

Niet dat we nog nooit ravioli hadden gemaakt. Deze mezzalune met een vulling van walnoot en robiola waren destijds ontzettend lekker.

Maar op het Food Film Festival had de Alliantie van Slow Food Chefs een workshop slow ravioli georganiseerd. Dus de kans om van een stel gerenommeerde Italiaanse koks de échte kneepjes te leren lieten wij ons niet ontgaan.

Die alliantie bestaat uit chefs van de restaurants Merkelbach, Toscanini, Al Bàcaro en Pianeta Terra, allemaal in Amsterdam. Daar hebben we al regelmatig heerlijk gegeten. Alleen nog niet bij Al Bácaro. Gaan we gauw iets aan doen.

Maar goed: eerst moesten we dus zelf aan het werk. Pastadeeg kneden, vullingen maken en dan het lastigste: de pasta vullen in allerlei vormen. Ieder vorm weer met een eigen techniek en greep. Gelukkig wisten de chefs ons te behoeden voor al te grote fouten.

Zo maakten én aten we:

  • tortellini met met spinazie, aardappel, gerookte harder uit de Waddenzee
  • tortellini met spinazie, ricotta en Texelse schapenkaas en boter met salie erover
  • vierkante ravioli met ricotta, sinaasappel (rasp en sap) en pistachenoten
  • grote ronde ravioli met kip (in rode wijn gestoofd) met erover pesto van daslook uit Frankendael
  • kleine plin met geitenkaas en Limburgse appelstroop, geserveerd met radicchio in boter

In de vullingen dus ook prachtige ingrediënten uit Nederland, helemaal volgens de slow food gedachte. Waarom alleen producten van verre halen als je ook in de buurt goed en duurzaam geproduceerde heerlijkheden kunt krijgen?

Bovendien erg leuk om Italiaanse koks vol liefde over Nederlandse harder of stroop te horen spreken. Moesten we ons zelf ook maar eens bewust van zijn. En vooral: trots op zijn.

Die kleine plin met geitenkaas en Limburgse stroop waren trouwens een verrassende maar ontzettend lekkere combinatie. Gaan we vertellen aan onze favoriete stroopmaker in Limburg.

Overigens: het Film Food Festival 2013 is nog tot zondag 24 maart. Ga er heen, is hartstikke leuk!

Mis nooit meer iets lekkers
Wil je voortaan op de hoogte blijven van dit soort lekkers op Wat aten zij? Geef je op voor de updates en ontvang dan paar keer per maand een bericht in je mailbox.

Ook lekker: