We dachten dat de lente zou beginnen – niet dus – en zijn dapper aan een gezonde voorjaarskuur begonnen. Niet vasten en afzien, maar gewoon een paar weken vooral vegetarisch en (bijna) geen alcohol. Hierbij kwam Ottoplenty – zoals S. A. altijd zegt – goed van pas.
We hadden altijd een beetje moeite met sommige gerechten uit Plenty, vanwege de vele zoete wortelgroente (waar we niet zo van houden) en de fusion-achtige gerechten (sobanoedels met aubergine en mango, blèh).
Maar nu maakten we toch een paar lekkere recepten, zoals pittige tofu met zwarte peper, wintercouscous en de sobanoedels met wakame.
We zullen hier niet alle recepten overschrijven, omdat iedereen Plenty nu wel in huis heeft (Allerhande schijnt binnenkort zelfs met een Ottolenghi nummer te komen). Ook zijn er veel recepten van Ottolenghi te vinden op de website van de Guardian.
Hier alleen onze variatie op zijn sobanoedels, die wij veranderden in een warme noedelsoep. Maar wel met de pittige kick van de knoflook-limoen-gember-chili-saus.
We maakten eerst een bouillon van miso pasta. Door de bouillon deden we verder wat fijngesneden shitake paddestoelen, wakame, bosuitjes, paksoy en taugé. En op het laatst de voorgekookte noedels (rijst of boekweit) erdoor. Als garnering deden we er nog wat geroosterd zwart sesamzaad over.
Daarbij serveerden we deze geurige pittige dipsaus van Ottolenghi:
Recept voor Ottolenghi’s knoflook-limoen-gember-chili-saus
- 2 el rijstazijn
- geraspte schil van 2 limoenen
- 4 el limoensap
- 1 el geraspte gemberwortel
- 2 verse rode chilipepers (of minder)
- 1 el palmsuiker
- 2 el geroosterde sesamolie
- 2 el arachideolie
- 1 el zoete chilisaus
- 1 teen knoflook fijngehakt
- 1/2 tl zout
Klop of mix alle ingrediënten door elkaar, voeg eventueel nog wat zout, azijn of suiker toe. Serveer deze saus bij de noedelsoep of bij roergebakken noedels of rijst.
Mis nooit meer iets lekkers
Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.