Proef Noord-Holland

Vandaag verscheen bij Uitgeverij Athenaeum het boek Proef Noord-Holland: op ontdekkingstocht naar het culinaire erfgoed. Een historische en culinaire reisgids door Noord-Holland geschreven door historicus Emma Los.

Het is een prachtig en kleurrijk boek, waarin de culinaire geschiedenis van de provincie tot leven komt. Met sfeervolle foto’s in de stijl van Hollandse stillevens van culinair fotograaf Remko Kraaijeveld, en vele andere (historische) afbeeldingen.

Proef Noord-Holland is een kookboek, een geschiedenis en een reisgids in één. Negen bekende Noord-Hollandse sterrenkoks, waaronder Peter Lute en Ron Blaauw, werkten mee aan het boek. Zij gebruikten historische kookboeken als inspiratie voor moderne creaties, waarbij ze streekproducten uit de negen Noord-Hollandse regio’s verwerkten. Deze spannende gerechten zijn inclusief foto en recept opgenomen in het boek.

Emma Los interviewde de koks en beschrijft de geschiedenis van de gerechten en van de producten: van de Opperdoezer Ronde, Texels lam, Noord-Hollandse Blauwe, Zaanse mosterd, boekweit uit het Gooi, tot de Amsterdamse ossenworst.

Wij aten inmiddels al een keer de runderrookvleesrolletjes met garnalen naar recept van Jef Schuur – heel lekker!

Het boek is ook onderdeel van het verhalenplatform Oneindig Noord-Holland.

Ook lekker:

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.