Proef Noord-Holland

Vandaag verscheen bij Uitgeverij Athenaeum het boek Proef Noord-Holland: op ontdekkingstocht naar het culinaire erfgoed. Een historische en culinaire reisgids door Noord-Holland geschreven door historicus Emma Los.

Het is een prachtig en kleurrijk boek, waarin de culinaire geschiedenis van de provincie tot leven komt. Met sfeervolle foto’s in de stijl van Hollandse stillevens van culinair fotograaf Remko Kraaijeveld, en vele andere (historische) afbeeldingen.

Proef Noord-Holland is een kookboek, een geschiedenis en een reisgids in één. Negen bekende Noord-Hollandse sterrenkoks, waaronder Peter Lute en Ron Blaauw, werkten mee aan het boek. Zij gebruikten historische kookboeken als inspiratie voor moderne creaties, waarbij ze streekproducten uit de negen Noord-Hollandse regio’s verwerkten. Deze spannende gerechten zijn inclusief foto en recept opgenomen in het boek.

Emma Los interviewde de koks en beschrijft de geschiedenis van de gerechten en van de producten: van de Opperdoezer Ronde, Texels lam, Noord-Hollandse Blauwe, Zaanse mosterd, boekweit uit het Gooi, tot de Amsterdamse ossenworst.

Het boek is onderdeel van de ‘Proef Noord-Holland’-campagne van verhalenplatform Oneindig Noord-Holland, waar je een voorproefje uit deze mooie culinaire reisgids kunt krijgen.

Mis nooit meer iets lekkers
Wil je voortaan op de hoogte blijven van dit soort lekkers op Wat aten zij? Meld je aan voor de updates en ontvang dan een paar keer per maand een bericht in je mailbox.