Weer zo’n mooi bord heerlijkheden uit het Midden-Oosten. Grotendeels uit Purple Citrus & Sweet Perfume van Silvena Rowe, één van onze favoriete kookboeken.
Maakt ons ook wat treurig. Want dit soort gerechten aten we zo’n 3 jaar geleden nog in Damascus en Aleppo. In drukke, vrolijke restaurants met een binnenplaats, fontein en luitspeler – nu ondenkbaar, Syrië zakt steeds verder weg in een uitzichtloze en wrede burgeroorlog. Een wrange tegenstelling.
(Help op z’n minst de vluchtelingen te helpen via giro 555, deden wij ook)
De venkelpannenkoekjes en de walnoot-tarator (dikke pesto van knof, walnoot, peterselie en citroen) hebben we al vaker gemaakt. Maar die witte bonenpuree met feta en za’atar nog niet. Nu dan toch.
Recept voor witte bonenpuree met feta en za’atar
Men neme:
Genoeg voor 4 personen als bijgerecht (naar een recept van Silvena Rowe):
- 1 blikje boterbonen of andere zachte bonen zoals cannellini van zo’n 200 gram (of gedroogde die je zelf hebt voorgeweekt)
- 1 grote knoflookteen
- 2 deciliter kippenbouillon
- olijfolie
- rasp van 1 citroen
- sap van een halve citroen
- 1/2 theelepel geroosterde komijnzaadjes, fijngestampt
- klein bosje verse munt en/of peterselie, grofgehakt
- 150 gram feta, gekruimeld
- 1 theelepel za’atar (mengsel van oregano, marjoraan, sesamzaad, sumac en zout)
Bereiding:
- Kook de bonen met de teen knof in de bouillon heel zachtjes. Tot ze mooi gaar zijn en een beetje uit elkaar vallen (minuut of 20). En de bouillon verdampt is.
- Prak de bonen en de knoflook tot een grove puree.
- Voeg olijfolie, komijn en citroensap en –rasp toe, meng goed.
- Doe er dan feta-kruimels door.
- Nog een scheut olijfolie erover, de za’atar en de groene kruiden.
Mis nooit meer iets lekkers
Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.
2 reacties
Dat kookboek lijkt me inderdaad een echte aanrader gezien alle heerlijkheden die jullie eruit koken. Ik heb het op mijn verlanglijstje gezet ;)
Precies: gewoon kopen, krijg je geen spijt van.