Een hele geit

Een hele geit: geitenbout met tuinbonen, artisjok en olijven

Eet meer geit, zeiden we ruim een maand geleden. We hebben toen voor het eerst vlees van jonge geit uitgeprobeerd en dat is heel goed bevallen.

Dus hebben we de daad bij het woord gevoegd en een hele geit besteld bij Wolverlei op de Noordermarkt in Amsterdam. Het jonge bokje kon nog de hele lente ronddartelen. Maar afgelopen week was het uit met de pret. En hebben we ‘m opgehaald.

We kregen ‘m mee in technische delen zoals dat heet: nek met borst, het zadel met haasjes, de vier bouten (de voorpoten met schouder) en de organen. Alles bij elkaar zo’n 6 kilo. De kop zat er niet bij. Is ook voor ons nog net iets te spannend.

Een hele geit - in technische delen

Een paar delen hebben we verdeeld met vrienden. Maar met de rest gaan we de komende tijd aan de slag. Als eerste zijn we begonnen met een achterpoot, een mooie bout. Niet eens zo heel groot, met bot ongeveer 700 gram.

We hebben de bout eerst een halve dag gemarineerd in een mengsel van olijfolie, knoflook en rozemarijn (in een vijzel tot een soort pesto gewreven). En daarna heel eenvoudig gebraden in de oven op 220 graden, tot het van binnen 60 graden was.

Het was al in ongeveer 20 minuten mooi gaar (zo’n 12 minuten per pond is de vuistregel). Ging zo snel dat we er niet meer aan toe kwamen om de buitenkant nog mooi knapperig te krijgen.

Als eerst van een hele geit - de geitenbout

Maar het jonge geitenvlees was prachtig mals en sappig. Ergens lijkt het op lam, maar het is nog zachter. Zelden zo’n lekker vlees geproefd. En het combineerde goed met olijven, artisjokken en tuinbonen. En dat was pas de eerste poot. Dus wordt vervolgd.

Ook Lekker:

1 reactie

  1. Zo’n 18 jaar geleden in de Prinsenstraat bij Kookstudio Den Haag hebben we een kookdemonstratie van Wouter Udo bijgewoond. Er werd een hele geit bereid. Wij kregen de gesauteerde ballen in prachtige schijfjes opgediend. Een prima ervaring en lekker.

Geef een reactie

© 2018 Wat aten zij?

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑