Waddenzee garnalen in runderrookvlees met zeekraal en groene asperges

Emma Los, auteur van het boek Proef Noord Holland –een culinaire historische reisgids, waar we al eerder over schreven– kookte laatst een lekker recept uit dit boek voor ons: een voorgerecht van Jef Schuur, chef van restaurant Bij Jef op Texel.

Hij liet zich hiervoor inspireren door een typisch streekproduct, Waddenzeegarnalen, en maakte er een soort sushi van, opgerold in runderrookvlees.

Emma combineerde deze met een salade van gegrilde groene asperges en zeekraal, afgemaakt met sesamolie en sesamzaad. Een zeer passende en geslaagde combinatie!

Recept voor rookvleesrolletjes met garnalen van Jef Schuur

Voor 4 personen. Let op: de hoeveelheden die Jef Schuur opgeeft zijn wellicht wat weinig en kun je naar eigen believen aanpassen.

Men neme
  • 100 g gepelde Waddenzeegarnalen
  • 30 g runderrookvlees (dun gesneden)
  • 1/4 komkommer
  • 1 el mayonaise
  • 1 el crème fraiche
  • bosje krulpeterselie
  • 1 dl olijfolie
  • 1dl sushi-azijn
  • 1 el mirin
  • peper en zout
  • vershoudfolie
Bereiding
  1. Controleer de garnalen op schilletjes.
  2. Schil de komkommer en snijd hier brunoise van (kleine blokjes van 2 x 2 x 2 mm). Leg de komkommer in wat sushi-azijn met mirin.
  3. Meng de mayonaise met de crème fraiche tot een gladde pasta.
  4. Draai de peterselie met de olijfolie in de keukenmachine tot een gladde crème. 
  5. Meng tweederde van de komkommer met de garnalen en breng op smaak met peper & zout.
  6. Leg het runderrookvlees op vershoudfolie, leg hier de garnalen op en maak van het geheel een mooie rol. Snijd hier vier mooie porties van.
  7. Garneer met de resterende komkommer, mayonaise en peterselie crème.

Mis nooit meer iets lekkers
Wil je voortaan op de hoogte blijven van dit soort lekkers op Wat aten zij? Meld je aan voor de updates en ontvang dan een paar keer per maand een bericht in je mailbox.