Clafoutis van kruisbessen, amandelen en vanille

Om zo te eten zijn kruisbessen beslist wat zuur en wrang. Maar in deze clafoutis vormen ze een lekker contrast met het zoet. Helemaal met een glaasje dessertwijn na het eten. Of de volgende ochtend met wat rood fruit erbij.

Deze versie met kruisbessen hebben we gebaseerd op een recept uit het Duitse vleesglossy Beef.  Daar staan dus echt niet alleen maar lappen vlees in. Dit recept is eigenlijk ook gewoon zoals het interview in de Playboy. Niets om je voor te schamen.

Kruisbessen @ Flickr

De bessen komen uit de tuin van C. in de Voerstreek, de vanille komt helemaal van Réunion – maar dan via Mr. Roellinger in Parijs, het vanilleparadijs.

Recept voor clafoutis met amandelen, kruisbessen en vanille

men neme

(voor 1 vorm van 24cm doorsnede, of een aantal kleinere vormpjes):

  • 375 gram kruisbessen, afgespoeld, uitgelekt
  • 160 gram zachte boter
  • 180 gram suiker
  • 1 peul vanille
  • 150 ml melk
  • 75 gram bloem
  • 150 gemalen amandelen: eerst even roosteren en dan in een foodprocessor fijnmalen
  • snuf zout
  • 2 grote eieren
  • 40 gram amandelschaafsel
  • 2 theelepels poedersuiker
bereiding:
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. De vorm met wat boter invetten, en bestrooien met een schepje van de suiker.
  3. Verwarm 80 gram boter (dus de andere helft nog even overhouden) in een steelpannetje en laat het licht bruinen – maar niet laten verbranden!
  4. Snijd de vanillepeul overlangs open en schraap de zwarte vanille-korreltjes er uit met de mespunt.
  5. Meng in een kom de vanille met de melk, bloem, 100 gram van de suiker, de gemalen amandelen en het zout. Voeg daar dan de 2 eieren aan toe. En de gebruinde boter. Het beslag is nu klaar.
  6. Giet een laagje van het beslag op de bodem van de vorm, doe de bessen er in. En giet er dan weer de rest van het beslag over. De bessen mag je nog net een beetje zien.
Amandelschaafsel, boter en suiker karameliseren @ Flickr
  1. Verwarm de overgebleven boter in een steelpannetje. Doe er het amandelschaafsel in met de overgebleven suiker en verwarm het kort tot het net een beetje karameliseert. Giet het over het beslag in de vorm.
  2. Bak het in ongeveer 25 minuten goudbruin.
Voilà: een clafoutis van kruisbessen, amandelen en vanille @ Flickr

Je kunt dit natuurlijk ook met ander fruit maken zoals met pruimen of rood fruit.  En er ook nog een lekker sorbet bij serveren. In Beef maken ze dat van kwark, limoen en wat suikersiroop. Gaan we een volgende keer proberen.

Ontbijt met clafoutis van kruisbessen, amandelen en vanille met verse aardbeien, frambozen en blauwe bessen @ Flickr

Wij hebben er nog dagen van genoten, ook als zomers zoet ontbijt:

Mis nooit meer iets lekkers
Wil je voortaan op de hoogte blijven van dit soort lekkers op Wat aten zij? Meld je aan voor de updates en ontvang dan een paar keer per maand een bericht in je mailbox.

2 reacties

  1. men neme
    160 gram zachte boter
    Verwarm 80 gram boter (dus nog zo’n 20 gram overhouden) in een steelpannetje en laat het licht bruinen
    Duidelijk een rekenfoutje, maar aan welke kant van de aftrekking zit het verkeerde getalletje ?

  2. Ja ook dit jaar pluk ik de kruisbesstruik weer leeg om er deze heerlijke Clafoutis mee te maken! Superrecept!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2019 Wat aten zij?

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑