Bloemkool, wanneer eet je dat nou nog tegenwoordig? Wij eten toch al weinig kool vanwege kwalijke bijwerkingen en geur, hoe gezond het ook moge zijn. Liefst alleen zuurkool of lang gestoofde rode kool met veel specerijen, en spruitjes ook wel.
Nu kochten we laatst toch hele mooie, kleine biologische bloemkooltjes. En vonden er een aantrekkelijk recept bij om hem een beetje op te pimpen tot een lekkere salade. Eigenlijk een combinatie van Ottolenghi en Locatelli.
De bloemkool hebben we eerst een Ottolenghi behandeling gegeven (volgens recept uit Ottolenghi Het Kookboek):
- Blancheer de bloemkoolroosjes 3 minuten, meng ze met wat olijfolie, zout & peper, en rooster ze vervolgens kort op een grillpan zodat ze mooie strepen krijgen.
- Als de bloemkool nog warm is, meng je er een dressing door van mosterd, kappertjes, knoflook, olijfolie en azijn.
- Schep er dan voorzichtig wat gehalveerde tomaatjes, bladgroen en gehakte dille door.
- De touch van Locatelli (uit Giorgio Locatelli: Made in Sicily) is de toevoeging van zwarte olijven en hardgekookt gehakt ei. Locatelli doet er nog ansjovis bij, maar die hebben we nu even weggelaten.
Op die manier is bloemkool wel te pruimen!
Mis nooit meer iets lekkers
Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.