Mechouia is een Noord Afrikaanse salade van gegrilde groente, meestal paprika en aubergine. We aten het laatst in Parijs als voorgerecht bij Le Souk.
En thuis maakten we een recept voor deze mechouia uit Moro Londen (Moro East in de Engelse versie), waar overigens erge leuke zomer bbq gerechten in staan.
Over de gegrilde groente komt een heerlijke pittige dressing. Lekker bij lamsvlees, in ons geval goed gekruide lamsgehaktballetjes.
Recept voor mechouia, een salade van gegrilde groenten
Men neme
Voor 4 personen
Voor de groente:
- 2 grote paprika’s
- 3 rode uien of sjalotten
- 2 aubergines
- 2 courgettes, in plakken gesneden
- 12 cherry trostomaten
- verse koriander
Voor de dressing:
- 1 knoflookteen
- 1 TL zout
- 1 TL gemalen komijn
- 1 TL gemalen karwij (kümmel) zaad
- sap van 1 citroen
- harissa (hoeveelheid naar eigen believen)
- 1/2 EL rode wijn azijn
- 1/2 TL paprika poeder
- 4 EL olijfolie
Bereiding
- Maak de dressing in een vijzel: wrijf eerst de knoflook met zout tot een pasta en voeg vervolgens alle overige ingrediënten voor de dressing toe.
- Als je een bbq hebt, kun je de groente daarop grillen. Wij hebben de groente in een braadslee onder de hete gril in de oven geroosterd. Uien, aubergine en paprika gaan er in hun geheel in en mogen blakeren; courgette en tomaten gaan er op het laatst bij.
- Laat de groente een beetje afkoelen en haal het geblakerde vel van de uien, aubergine en paprika af. Trek of snijd ze in brede plakken en meng met de courgette en tomaten.
- Vermeng met de dressing, breng op smaak met zout en peper en garneer met de verse gehakte koriander.
Wij maakten er lamsgehaktballetjes met kaneel bij. En wat yoghurt met munt. Om af te sluiten met wat geroosterde vijgen met amandel en honing.
Mis nooit meer iets lekkers
Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.